۱۳۹۰ آذر ۸, سه‌شنبه

تحریک درگیری میان شیعه و سنی در ایران

مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان

مولوی عبدالحمید، امام جمعه‌ی اهل سنت زاهدان به "تخریب چهره‌ی علما و شخصیت‌های اهل سنت" توسط رسانه‌های وابسته به "افراطیون خشونت طلب" اعتراض کرد. آگاهان مسائل اهل سنت نگران تحریک درگیری میان شیعه و سنی در ایران هستند.

منابع اطلاع رسانی اهل سنت از جمله "سنی آنلاین"، پایگاه رسمی اهل سنت ایران که به چهار زبان منتشر می‌شود، خبر می‌دهند: «مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، از برخی سایت‌ها و نیز یک نشریه جدیدالانتشار در سیستان و بلوچستان که از طریق تهمت و افترا، درصدد تخریب چهره‌ی علما و شخصیت‌های معتدل اهل سنت هستند، به شدت انتقاد کرده است».
امام جمعه‌ی اهل سنت زاهدان در ۴ آذر ۱۳۹۰ گفت، مجبور کردن دیگران به سکوت و عدم مطالبه‌ی حقوق قانونی مهمترین اهداف این قبیل سایت‌ها و روزنامه‌هاست.
وی افزود: «وقتی افراد از راه قانونی و منطقی خواستار حقوق خود می‌شوند، این سایت‌ها و روزنامه‌ها، به منظور خفه کردن صدای حق‌طلبی، شروع به هیاهو، اهانت و افترا می‌کنند، در حالی که خفه کردن صدای حق طلبی، پیامدهای بسیار خطرناکی دارد، از جمله این‌که کار در دست افراطیون خشونت‏ طلب افتاده و امنیت جامعه به مخاطره می‌افتد».

صدایی که خاموش نشده است

دکتر عبدالستار دوشوکی تحلیل‌گر مسائل اقلیت‌ها، درباره‌ی انگیزه صحبت‌های مولانا عبدالحمید توضیح می‌دهد که فشاربه اهل سنت در ایران بخصوص در سیستان و بلوچستان تشدید شده است. وی مثال می‌آورد:« به اهل سنت اجازه ندادند نماز عید در تهران و کلان شهرهای ایران برگزارکنند، مانع سفر برخی رهبران اهل سنت به حج شدند و مدارس دینی آن‌ها به شدت کنترل می‌شود. تنها صدایی که در میان اهل سنت منعکس می‌شود، صدای مولانا عبدالحمید است».
نماز جماعت اهل سنت در شمال ایراننماز جماعت اهل سنت در شمال ایراناین کارشناس مقیم لندن همچنین اضافه می‌کند: «به دلیل اعتراض‌ها و انتقادهای مولانا عبدالحمید سایت‌های وابسته به خشونت‌طلب وی را متهم به همکاری با سلفی‌ها، وهابیون و اصلاح طلبان یعنی با موسوسی و کروبی می‌کنند».
به‌گفته دوشوکی این تبلیغات قبلا هم بوده ولی اکنون شدت یافته است.

اجبار امامان جمعه مناطق سنی‌نشین


گرچه عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان از سایت‌ها و نشریات مشخصی نام نبرده، اما به عقیده‌ی آقای دوشوکی تارنمای "زاهدان پرس"، "قائم نیوز" و "زاهدان نیوز" همواره درباره‌ی مسائل اهل سنت مطالب توهین آمیزی منتشر می‌کنند.
دوشوکی همچنین می‌گوید، در برخی از مناطق سنی‌نشین، علما و امامان جمعه را مجبور کرده‌اند مواضع جمهوری اسلامی را میان پیروان اهل سنت تبلیغ و تکرار کنند. وی اما تاکید می‌کند: «استثنایی که هست این است که مولانا عبدالحمید همیشه از حقوق ضایع شده مردم اهل سنت دفاع کرده و تاکنون در مثل امامان جمعه‌ دیگر حرف‌هائی را که از تهران دیکته می‌شود، بیان نکرده است».

افزایش نفوذ عبدالحمید در میان اهل سنت 

دوشوکی در ادامه صحبت‌هایش خاطرنشان می‌کند: «وقتی مولانا به خراسان، کرمان و هرمزگان سفر می‌کند هزاران نفر از ایشان استقبال می‌کنند و به همین دلیل او اکنون حق مسافرت و خروج از استان سیستان و بلوچستان را ندارد. مسئولین جمهوری اسلامی نگران رشد محبوبیت ایشان در بین مردم اهل سنت ایران و کشورهای همسایه و همچنین در بین آزادیخواهان شیعه ایران هستند».
این کارشناس ادامه می‌دهد: «عبدالحمید در طی هفته‌های اخیر درباره دیکتاتوری و استبداد تحت نام مذهب و دین و یا ملیت هشدار داده و گفته است که دیکتاتورها به سرنوشت بن‌علی، مبارک و قذافی دچار خواهند شد».

حمله رسانه‌ای با پشتوانه‌ حکومتی

سامان رسول‌پور، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر که به مسائل اهل سنت در ایران نیز آشنائی دارد، به دویچه وله می‌گوید: «بیان مسائل اهل سنت، در فضای بسته کشور، به‌خصوص برای افرادی که موقعیت خاص سیاسی و فکری دارند معمولا تحمل نمی‌شود. اما من فکرمی‌کنم آخرین مواضع ایشان  که به سرکوب‌ها اعتراض کردند، نشان می‌دهد که فشار بر سنی‌ها اکنون ابعاد گسترده‌ای پیدا کرده است».
به نظر رسول پور افراطیون خشونت‌طلب و رسانه‌های آن‌ها به نهاد قدرت وصل هستند. وی در این رابطه چنین توضیح می‌دهد: «هیچ رسانه‌ای در ایران بدون پشتوانه‌ی حکومتی چنان حملاتی را نمی‌تواند علیه اهل سنت انجام دهد. حکومت به این جریان‌ها میدان می‌دهد و این عمل خشم و اعتراض سنی‌ها را برمی‌انگیزد و آن‌ها را نه تنها از حاکمیت ناامید می‌کند، بلکه موجب حساسیت‌های مذهبی می‌شود».

سامان رسول‌پور، روزنامه‌نگار آشنا با مسائل اهل سنتسامان رسول‌پور، روزنامه‌نگار آشنا با مسائل اهل سنترسول پور نتیجه می‌گیرد: «با توجه به حاکم شدن فضای جدید در منطقه، امکان دارد که سنی مذهب‌ها اعتراض‌های خود را به شکل عملی نشان دهند. در آینده بعید نیست که سنی‌های ایران حقوق خودشان را بصورت رساتری مطالبه کنند».

امام جمعه اهل سنت زاهدان : ما ضعیف نیستیم

امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه نماز جمعه ۴ آذر تاکید می‌کند: «ما با این امید که مسئولین جلوی این اقدامات را می‌گیرند، سکوت کردیم. اما باید توجه داشته باشیم که از وجود تعصبات قومی و مذهبی در جامعه، نه تنها ما، بلکه نظام و کل سیستم حکومتی و ملت ایران، اعم از شیعه و سنی، متضرر شده است. لذا نباید بگذاریم که تعصبات مذهبی در جامعه حاکم شود و افرادی به علما و شخصیت‌های اهل سنت، و یا به شخصیت‌های شیعه، اهانت و بی‌احترامی ‌کنند».
مولوی عبدالحمید ادامه می‌دهد: «این افراد احساس قدرت می‌کنند و دست به چنین کارهایی می‌زنند، اما آن‌ها باید بدانند که اگر چه قدرت را آن‌ها در دست دارند، اما ما نیز به آن اندازه ضعیف نیستیم که کسی حق ما را ضایع کند و پا را بر گردن ما بگذارد و ما سکوت کنیم».
هر دو کارشناسی که با دویچه وله صحبت کردند، متفق‌القولند که در شرایط کنونی پیروان اهل سنت و رهبران آن‌ها در وضعیت دشواری قرار گرفته‌اند و فشارعلیه آن‌ها بیش از پیش شدت یافته است. آن‌ها همچنین تاکید دارند که ادامه‌ی این روند می‌تواند به تقابل و اختلاف شیعه و سنی در ایران بیانجامد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر