۱۳۹۰ مهر ۲۱, پنجشنبه

میثم (حسن طائب): نظریه پرداز رهبری مجتبی خامنه ای

article picture
بسیاری او را با نام حسین طائب می شناسند اما این نام برادر اوست که در عملیات کربلای ۵ در سال ۱۳۶۵ در جنگ ایران و عراق جان خود را از دست داد .نام واقعی او حسن طائب است، رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و نزدیکترین فرد به مجتبی خامنه ای در بیت آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی . اما حسن طائب کیست و در سلسله مراتب قدرت جمهوری اسلامی در کجا قراردارد ؟کاخ:حسن طائب متولد ۱۳۴۲ تهران است .وی دوران تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدارس محله “۱۷شهریور تهران” طی کرد.حسن طائب در سال ۱۳۶۱ و در ۱۹ سالگی به عضویت سپاه پاسداران درآمد.
وی داماد حجت الاسلام حسینی معروف به “حسینی اخلاق در خانواده” و باجناق سید حسین شاهمرادی (محافظ سابق ومعتمد آیت الله خامنه ای ورئیس سابق ستاد بقاع متبرکه و بناهای مذهبی و مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری) است.
حسن طائب در ابتدا عضو سپاه منطقه ۱۰ تهران بود که در دهه ۶۰ به عنوان جریان چپ و منتقد حجت الاسلام خامنه ای (رییس جمهور وقت) در سپاه معروف بودند (فرماندهی سپاه منطقه ۱۰ در مقطعی با داود کریمی بود که بعد ها و در دوره رهبری آیت الله خامنه ای به دلیل انتقاد از عملکرد رهبری و حکومت بازداشت و در زندان توحید شکنجه شد)
بازجوی وزارت اطلاعات
نخستین فعالیت جدی طائب جوان در دهه ۶۰ فعالیت به عنوان بازجوی وزارت اطلاعات بود . وی در این موقعیت ، از بازجویان فعال علیه نیروهای سازمان مجاهدین خلق بود .
وی همزمان در دهه ۶۰ در حوزه های علمیه تهران ، قم و مشهد به طلبگی پرداخت .طائب اگر چه در تحصیلات حوزوی خود از کمک های برادر بزرگترش مهدی طائب( منبری تندرو کنونی طرفدار آیت الله خامنه ای در تهران و سایر شهرستان ها )بهره گرفت اما در دروس فقه و اصول استادانی نظیر شیخ جواد تبریزی، فاضل لنکرانی وبعد ها آیت الله خامنه ای را تجربه کرد .
معاونت اداره اطلاعات قم


حسن طائب از مدیران میان پایه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در دوره وزارت محمدی ری شهری در دهه ۶۰ به شمار می رفت.
نخستین ماموریت مهم حسن طائب در دهه ۶۰ ،معاونت اطلاعات قم بودگرچه وی به عنوان عضو سپاه در این مقام فعالیت می کرد
درگیری طائب با واعظ طبسی
پس از مدتی حسن طائب ضمن اینکه عضو سپاه بود به عنوان مدیر کل اطلاعات استان خراسان رضوی به مشهد فرستاده شد اما در آنجا با عباس واعظ طبسی تولیت آستان قدس رضوی و نماینده ولی فقیه در خراسان درگیر شد .
همین درگیری باعث شد تا وی توسط مقامات به تهران فراخوانده شود زیرا عباس واعظ طبسی در آن زمان از حمایت اکبر هاشمی رفسنجانی رییس جمهور وقت برخوردار بود و آیت الله خامنه ای رهبر جدید جمهوری اسلامی نیز علیرغم اینکه هرگز مردان قدرتمندی چون واعظ طبسی را دوست نداشته و ندارد اما در آن زمان ترجیح داد تا در دعوای واعظ طبسی و حسین طائب طرف واعظ طبسی را بگیرد .
معاونت ضد جاسوسی علی فلاحیان
حسن طائب پس از بازگشت از خراسان به تهران در دوره وزارت علی فلاحیان به وزارت اطلاعات رفت و به عنوان معاون ضد جاسوسی مشغول به کار شد . وی در سال ۱۳۷۳ هنگامی که آیت الله خامنه ای برای کنترل کامل وزارت اطلاعات و خارج ساختن آن از کنترل اکبر هاشمی رفسنجانی تلاش می کرد، برخی اقدامات آشکار و پنهان علیه هاشمی رفسنجانی را مدیریت کرد.
نزدیکان طائب مدعی هستند که وی در این زمان به دلیل تشکیل پرونده ای علیه یکی از فرزندان هاشمی رفسنجانی رییس جمهور وقت، مورد غضب قرار گرفته و از وزارت اطلاعات اخراج شده است .
طبق این روایت این دردسر شغلی، بلافاصله به مشکل جسمی انجامیده وباعث سکته قبلی طائب جوان شده است اما روایت متفاوتی حکایت از آن دارد که وی یک سال بعد از این پرونده سازی علیه اطرافیان هاشمی رفسنجانی ، به دلیل اختلافاتش با علی فلاحیان از سوی وی برکنار و از وزارت اطلاعات کنار گذاشته شد ه است
معاون اجرایی بیت رهبری
حسن طائب پس از خروج از وزارت اطلاعات در سال ۱۳۷۴ به دعوت محمدی گلپایگانی رییس دفتر رهبری که از همکاران سابق وی در وزارت اطلاعات بود به بیت رهبری رفت و در آنجا به عنوان معاون اجرایی بیت آیت الله خامنه ای مشغول به فعالیت شد اگر چه سمت وی به طور رسمی معاون هماهنگ کننده بیت عنوان می شد .
اخراج از بیت
حسن طائب دراواسط دهه ۷۰ ودر دوره فعالیت خود در بیت رهبری به دلیل برخی مسائل شخصی و خانوادگی با خشم و عتاب آیت الله خامنه ای روبرو شد و برای مدتی از حضور وی در بیت رهبری ممانعت شد و از بیت کنار گذاشته شد
معاونت فرهنگی ستاد مشترک سپاه
قدرت حسن طائب پس از تبعید شدن از بیت رهبری به طور مقطعی کاهش یافت و وی به عنوان معاون فرهنگی ستاد مشترک سپاه منصوب شد و این در شرایطی بود که اصولا در آن دوران خود ستاد مشترک سپاه نهادی فاقد قدرت واقعی در سپاه به شمار می رفت و به طور طبیعی معاون فرهنگی این ستاد نیز سمتی بدون قدرت و نفوذ جدی بود .وی در همین مقطع مدتی سوول دانشکده فرهنگی دانشگاه امام حسین سپاه بود.
قتل های زنجیره ای ، فرصتی طلایی برای بازگشت میثم
اتفاق غیر منتظره دوم خرداد ۱۳۷۶ وبه قدرت رسیدن دولت اصلاحات به ریاست محمد خاتمی ،فرصتی بی نظیر برای حسن طائب فراهم کرد تا بار دیگر در مرکز فعالیت های اطلاعاتی و امنیتی بیت آیت الله خامنه ای قرار گیرد .
یکی از مهمترین اتفاقاتی که در پی روی کار آمدن دولت محمد خاتمی روی داد، قطع ناگهانی سلطه بیت رهبری و آیت الله خامنه ای بر وزارت اطلاعات در پاییز سال ۱۳۷۷ بود . وضعیتی که پس از قتل های زنجیره ای رخ داد و منجر به تسویه نیروهای نزدیک به رهبری از وزارت اطلاعات شد.
در نتیجه این تحولات ،آیت الله خامنه ای که درنیمه اول و اواسط دهه ۷۰ کنترل خود بر وزارت اطلاعات را توسعه وگسترش داده بود به یکباره و با روی کار آمدن اصلاح طلبان احساس کرد کنترل وزارت اطلاعات را از دست داده است .
همین وضعیت باعث شد تا آیت الله خامنه ای برای رفع نیازمندی های اطلاعاتی خود و نیز برای اعمال فشار بر اصلاح طلبانی که در دولت و مجلس ششم ، قدرت رهبری را به چالش کشیده بودند، در پی ایجاد یک سازمان اطلاعاتی جدید برآید و در چنین شرایطی حسن طائب در مقام جانشین اطلاعات سپاه میدان دار فعالیت های اطلاعاتی علیه دولت محمد خاتمی و اصلاح طلبان شد.
آیت الله خامنه ای از یک سو دستور فعال شدن بیشتر واحدهای اطلاعاتی سپاه پاسداران را داد و از سوی دیگر بخش های اطلاعاتی قوه قضاییه تحت امر محمد یزدی را به نام حفاظت اطلاعات قوه قضاییه و به ریاست افرادی چون الیاس محمودی فعال کرد.
آیت الله خامنه ای همچنین حفاظت اطلاعات ناجا را به ریاست سرتیپ محمد رضا نقدی فعال کرد که بازداشت و شکنجه شهرداران تحت امر غلامحسین کرباسچی در همین مقطع و توسط همین تیم رخ داد .
از مجموع این نهادهای اطلاعاتی خارج از کنترل دولت ، سازمانی غیر رسمی و غیر علنی شکل گرفت که از سوی اصلاح طلبان ” اطلاعات موازی” نام گرفت . سازمان دهنده اصلی اطلاعات موازی کسی نبود جز حسن طائب معروف به میثم .
میثم(حسن طائب) دراداره سازمان اطلاعات موازی در بیت رهبری، به طور تنگاتنگی با محمد رضا نقدی و محمد باقر قالیباف فرمانده جدید نیروی انتظامی (از ۱۳۷۹ ) علیه دولت محمد خاتمی وارد فعالیت شد.این در حالی بود که این تیم در ضلع دیگری با مجموعه رسانه ای صدا و سیما(علی لاریجانی) و کیهان(حسین شریعتمداری) تقویت می شد.
در این دوران ، شخص طائب یا همان میثم، با همکاری تعداد دیگری از مقامات سابق وزارت اطلاعات که با شروع فعالیت دولت محمد خاتمی،این وازرت خانه را ترک کرده بودند با جمع شدن در بیت رهبری وبا محوریت بیت شروع به ساماندهی اطلاعات موازی علیه دولت محمد خاتمی و اصلاح طلبان کردند .
محوریت این افراد در بیت رهبری با اصغر میر حجازی دستیار امنیتی – اطلاعاتی آیت الله خامنه ای بود اما در کنار میر حجازی برخی دیگر از مقامات پیشین وزارت اطلاعات نظیر علی فلاحیان وزیر سابق اطلاعات ، مصطفی پورمحمدی جانشین سابق وزیر اطلاعات، و صنوبری مسوول دفتر سابق محمدی ری شهری در ساماندهی اطلاعات موازی فعال بودند .
ولی در مجموع اطلاعات موازی در آن سال ها بیش از هر کس دیگر با نام میثم یا همان حسن طائب شناخته می شد که به عنوان معاون اطلاعات سپاه پاسداران فعالیت می کرد . وی در همین مقطع ازفعالان تهیه نامه تهدید آمیز۲۷ فرمانده ارشد سپاه پاسداران علیه محمد خاتمی بود .
در واقع از سال ۱۳۷۷ که وزارت اطلاعات تقریبا به طور کامل بدست یاران محمد خاتمی افتاد، بیت رهبری به اطلاعات سپاه که تا آن زمان در امور خارجی فعال بود دستور داد تا بار دیگر در حوزه اطلاعات و امنیت داخل کشور فعال شود .
دستوری که مجری آن حسن طائب بودو با فعال شدن انصار حزب الله به عنوان پیاده نظام خیابانی اطلاعات سپاه و حملات آن به کانوان های منتقدان رهبری همراه بود. همچنین اطلاعات سپاه در این مقطع زمانی با فعال شدن کسانی چون مجتبی ذوالنوری در قم ، فشار بر روحانیون منتقد نظیر آیت الله حسین علی منتظری و دیگر روحانیون منتقد را بیشتر کرد
آغاز همکاری های راهبردی طائب و مجتبی خامنه ای
در اواخر دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی ، حسن طائب به یکی از نزدیکان مجتبی خامنه ای سیاسی ترین فرزند آیت الله خامنه ای تبدیل شده بود .
در این دوره حسن طائب از رییس جمهور شدن دوست نزدیکش یعنی باقر قالباف حمایت می کرد اما هنگامی که سه روز بعد از انتخابات سال ۸۴ مجتبی خامنه ای و آیت الله خامنه ای تصمیم گرفتند که محمود احمدی نژاد رییس جمهور شود، حسن طائب نیز به تبع مجتبی خامنه ای در جهت رییس جمهور شدن احمدی نژاد فعال شد .
از طرف دیگر در این انتخابات که منجر به ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد شد ، مجتبی خامنه ای برای نخستین بار میدان داری تحرکات بیت آیت الله خامنه ای در موضوع انتخابات رابرعهده گرفت و
چنین موقعیتی به حسن طائب در نقش مشاور نزدیک مجتبی خامنه ای فرصت داد تا قدرت و نفوذ خود در معادلات کشور را بیشتر کند . نتیجه اینکه با به قدرت رسیدن محمود احمدی نژاد، حسن طائب به یکی از ذی نفوذترین عناصر در بیت رهبری تبدیل شد .
طائب در مقام فرمانده بسیج
مرحله بعدی از اوج گیری قدرت حسن طائب در بیت رهبری را باید به تحولات نیمه دوم دهه ۸۰ در سپاه پاسداران مرتبط دانست .هنگامی که آیت الله خامنه ای در سال ۱۳۸۶ تصمیم گرفت واحدهای بسیج رادر بدنه رزمی نیروی زمینی سپاه ادغام کند و از مجموع آنها یگان های رزمی نیرومندی برای مقابله با اعتراضات شهری و نیز نبردهای نامتقارن با دشمنان احتمالی خارجی تشکیل دهد ،سرلشکر محمد علی ( عزیز) جعفری را به سمت فرماندهی کل سپاه برگزید.
انتخاب عزیز جعفری به این سمت از این رو برای حسن طائب فرصتی طلایی به شمار می رفت که وی از دوستان نزدیک طائب به شمار می رفت. دوستی که بعد ها با روابط خویشاوندی این دو تقویت شد . به همین دلیل حسن طائب در سال ۱۳۸۷ از سوی محمد علی جعفری به عنوان معاون فرمانده کل سپاه در امور بسیج که در واقع همان فرماندهی بسیج بود ، منصوب شد .
طائب در این سمت فرماندهی میدانی سرکوب مردم معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ را برعهده گرفت . همزمان با سرکوب های خیابانی، واحدهای اطلاعاتی سپاه شروع به بازداشت شمار بسیاری از فعالان سیاسی اصلاح طلب و دگر اندیش کردند. و این در حالی بود که مدیریت بازداشت ها و بازجویی ها ی بسیاری از چهره های سرشناس سیاسی به حسن طائب سپرده شد که در همان ایام به سمت معاونت اطلاعات فرمانده کل سپاه انتخاب شده بود .
طائب، رییس بزرگترین و مهمترین سازمان اطلاعاتی کشور
سرانجام در پاییز سال ۱۳۸۸ در حالی که پس از انتخابات ریاست جمهوری ،دامنه اعتراضات مردمی علیه حکومت بالا گرفته بود ، با اعلام رسمی ارتقای جایگاه سازمانی معاونت اطلاعات سپاه به سازمان سپاه ، ریاست این سازمان جدید التاسیس به حسن طائب سپرده شد و وی از مقام معاونت اطلاعات سپاه به ریاست سازمان اطلاعات سپاه برگزیده شد که قرار بود مهمترین و بزرگترین سازمان اطلاعاتی کشور باشد .
اعلام علنی تشکیل سازمان اطلاعات سپاه از طرف دیگر همزمان شد با دوران وزارت حیدر مصلحی یکی دیگر از اعضای ارشد سپاه در وزارت اطلاعات . نتیجه اینکه حسن طائب در راس تمامی نهادهای اطلاعاتی نظام قرار گرفت که وظیفه سرکوب جنبش سبز و معترضان به رهبری را برعهده گرفته بودند .
دستیار ارشد مجتبی خامنه ای و نظریه پرداز رهبری مجتبی
و حالا نگاهی به آخرین وضعیت حسن طائب نشان می دهد که او هم اکنون در بیت آیت الله خامنه ای و نیز در مقام ریاست سازمان اطلاعات سپاه ، در موقعیتی کم نظیر از نظر قدرت درون حاکمیتی قرار گرفته است .
از یک سو از حسن طائب به عنوان نزدیکترین دستیار مجتبی خامنه ای فرزند آیت الله خامنه ای نام برده می شود که روز به روز در حال ایفای نقش بیشتری در معادلات قدرت در جمهوری اسلامی است و از سوی دیگر طائب در مقام ریاست سازمان اطلاعات سپاه ، هم اکنون بر قدرتمند ترین نهاد اطلاعاتی ایران مدیریت می کند.
به همین دلیل بسیاری معتقدند با قدرت گرفتن روز افزون مجتبی خامنه ای و سپاه ، در صورت بقای حکومت جمهوری اسلامی ، باید در انتظار قدرت گیری بیشتر حسن طائب در سلسله مراتب قدرت بود زیرا حسن طائب مهمترین نظریه پرداز و تئوریسین ایده و طرح به رهبری رساندن مجتبی خامنه ای است .

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر