۱۳۹۰ خرداد ۲۱, شنبه

تلاش جمهوری اسلامی برای قطع اینترنت در ایران

article picture


وال استریت جورنال:جمهوری اسلامی به سمت خصمانه ترین و جدی ترین حرکت برای سانسور گام بر می دارد: تشکیل چیزی به نام اینترنت ملی که در حقیقت باعث قطع ایران از فضای مجازی جهان می شود.
به عقیده کارشناسان امور ایران، دستگاه رهبری جمهوری اسلامی فکر می کند با این کار، جهان اینترنت را به تسخیر و کنترل خود در می آورد. ایران که در فهرست بدترین کشورهای جهان در سانسور اینترنت جایگاه بالایی دارد می گوید این کار صرفه بهتری در حفظ اصول اسلامی خواهد داشت.

رضا باقری اصل، رییس بخش تحقیقات اطلاعاتی وزارت فناوری اطلاعاتی به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت: «از ماه فوریه است که موج دموکراسی خواهی شمال آفریقا و خاورمیانه را دچار تغییر کرده و به زودی ۶۰ درصد خانه ها و صنایع در کشور به اینترنت ملی مجهز می شود.» وی افزود که ظرف دو سال هم تمامی ایران مجهز به این فناوری خواهد شد.



این اقدامات به نظر ادامه کارهایی می آید که نظام جمهوری اسلامی به عنوان خطری جدی می پندارد: هجوم نظرات غربی در قالب آنلاین و تاثیر آمریکا. رهبری جمهوری اسلامی و دیگر مقامات نظام، وقایع اخیر را «جنگ نرم» نامیده اند.

رضا تقی پور، وزیر فناوری اصلاعات جمهوری اسلامی هم گویا گفته بود به زودی تمامی سیستم عامل های مایکروسافت ویندوز از کامپیوترهای ایران جمع آوری خواهد شد.

علی آقامحمدی، مشاور امور اقتصادی بیت رهبری هم گفته بود: «اینترنت ملی یک شبکه کاملا حلال خواهد بود که هدفش حفظ سطح اخلاقی و دینی کاربران است.» منظور از حلال البته تطابق با قوانین اسلامی است.

آقامحمدی همچنین گفته این شبکه ابتدا موازی اینترنت در بانک ها و ادارات دولتی خواهد بود و کاربران به هر دو دسترسی خواهند داشت اما به تدریج اینترنت ملی در ایران و دیگر کشورهای اسلامی خواهد شد.

یک سخنگوی ایران در نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل از هرگونه واکنش نسبت به این مسئله خودداری کرد و فقط گفت: «این یک مسئله تکنیکی و علمی برای پیشرفت کشور است.»

البته موانع زیادی وجود دارد. حتی برای کشور تحریم زده ای چون ایران، اینترنت هنوز ابزار مهمی برای تجارت است. مانع تراشی اینترنتی می تواند کاهش سرمایه گذاری روسیه، چین و دیگر شرکای تجاری ایران را در پی داشته باشد. ضمن این که مسئله دانش و توانایی مهم برای تشکیل معادل های مناسب و حرفه ای برای مثال مانند گوگل، مطرح می شود.

تعداد کسانی که فکر می کنند ایران می تواند ارتباط خود را دنیای اینترنت را قطع کند، خیلی کم است. اما می تواند به اینترنت دوگانه یا دوسویه در دیگر کشورهای تحت سرکوب تبدیل شود.

میانمار یا برمه اکتبر گذشته اعلام کرد تمامی مجاری اینترنتی را از طریق یک شرکت جدید دولتی باز خواهد کرد. این شرکت گفته سیستمی مانند وای میل به جای جی میل ارائه می دهد.

کوبا هم دو خط اینترنت دارد که یکی از آن ها فقط برای نهادهای دولتی و توریستی است و دیگری کنترل شده و محدود برای استفاده مردم است. کره شمالی هم به آهستگی و کندی به همین سمت حرکت می کند هرقدر آن قدر ها هم مردم این کشور توانایی دستیابی به اطلاعات را ندارند.

در ایران فرهنگ اینترنت و بلاگ گسترش زیادی پیدا کرده و حتی محمود احمدی نژاد هم وبلاگ دارد.

هرچند آمارها متفاوت است اما در هر یکصد ایرانی، یازده تن به اینترنت دسترسی دارد که نسبت به دیگر کشورهای منطقه، آمار بالایی است. به همین علت در جریان اعتراض های مردمی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، حتی می شد حوادث را به صورت زنده در اینترنت دید و توییتر و فیس بوک به شدت در این حوزه کارآمد و فعال بودند.

فرد پتروسیان، که سردبیر وبسایت رادیو فرداست و سال های ۱۹۹۰ از ایران خارج شده می گوید: «شاید نتوان ایران را از دنیا قطع کرده و در یک جعبه محبوس کرد. اما آن ها همین برنامه را پیگیری می کنند.»

ناظران مسائل ایران می گویند کشف ویروس پیچیده استاکس نت که به احتمال زیادی برای آسیب زدن به برنامه اتمی جمهوری اسلامی طراحی شده بود، به احتمال زیاد ایرانی ها را به فکر قطع اینترنت انداخته است. بعضی هم می گویند استاکس نت توسط آمریکا و اسراییل ساخته و ارسال شده است.

محمود عنایت، رییس بخش برنامه ایران در دانشگاه پنسیلوانیا می گوید: «رژیم (حاکم بر ایران) دیگر ترسی از حمله فیزیکی غرب ندارد. ولی هنوز فکر می کند غرب می خواهد توسط اینترنت، ایران را غصب کند.»

برخی می گویند گفته های هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا مبنی بر تقویت کمک های اینترنتی به مردم برای دور شدن از سانسور، در تلاش های ایران تاثیر داشته است.

ایران در اوائل سال های ۱۹۹۰ بود که به جهان اینترنت متصل شد و نخستین کشور مسلمانی بود که اینترنت را پذیرفت. در منطقه خاورمیانه هم پس از اسراییل، مقام دوم را دارد. طبقه جوان و تحصیلکرده ایرانی، اینترنت را خیلی زود پذیرفت و از آن استقبال کرد.

مقامات حاکمیت ایران ابتدا استفاده از اینترنت را مورد حمایت قرار دادند و گفتند با این کار هم جوانان تحصیل می کنند و هم می توان با آن انقلاب اسلامی را صادر کرد. صدها شرکت فناوری اینترنت در ایران تشکیل شد که البته همه آن ها از کانال های دولتی و وابسته به مقامات دولتی است.

اواخر دهه ۱۹۹۰ بود که محافظه کاران و تندروهای اسلامی در ایران با جامعه باز مقابله کرده و با سیاست های محمد خاتمی، رییس جمهوری اصلاح طلب ایران مخالفت کردند. در پی آن شماری از روزنامه ها و مجلات بسته شده و نویسندگان راهی دنیای آنلاین شدند. به گزارش اوپن نت، در سال ۲۰۰۳ مقامات جمهوری اسلامی دوباره به اینترنت حمله کرده و ۱۵ هزار وبسایت را فیلتر کرده و بستند، سایت های برخی از دانشگاه ها را بستند و بلاگ نویسان را دستگیر کردند.

ایران تا سال ۲۰۰۷ از همان فناوری غرب برای بستن اینترنت و یا محدود کردن آن استفاده می کرد ولی به تدریج دیگری فناوری ها را هم مورد استفاده قرار داد. برنامه هایی که برای مقابله با ویروس و نرم افزارهای خطرناک طراحی می شود، به تدریج به سمت بسته شدن وبسایت ها رفت و ایرانی ها به شکل غیرقانونی از روی برنامه های آمریکایی نسخه برداری کرده و برنامه فیلترینگ خود را طراحی کرده و به اجرا گذاشتند.

فورتینت، شرکت ساخت امنیت وب می گوید هیچ ارتباطی با ایران ندارد و چیزی به آن ها نمی فروشد. شرکت مک آفی، می گوید هیچ محصولی در ایران را حمایت نمی کند. حتی مک آفی می گوید محصولات خود در کشورهایی که غیرمجاز معرفی شده اند را از کار خواهد انداخت.

ایده اصلی اینترنت ملی در سال ۲۰۰۵ و پس از به قدرت رسیدن محمود احمدی نژاد مطرح شد. ایرانی ها این طرح را در مقیاس کوچک برای حدود سه هزار ایرانی در مدارس و ۴۰۰ دفتر محلی وزارت آموزش و پرورش به اجرا گذاشتند.

دولت جمهوری اسلامی در سال ۲۰۰۸ یک میلیارد دلار برای زیرساخت های این طرح اختصاص داد. عبدالمجید ریاضی، معاون وزیر فناوری اطلاعات می گوید: «اینترنت ملی اجازه دستیابی کاربران به اینترنت را نمی گیرد فقط ایران را برای مقابله با حمله و دخالت آماده تر می کند.»

دولت ایران همچنین می گوید اینترنت ملی برای کاربران ارزان تر تمام می شود چرا که رابط های بین المللی ندارد و از شبکه داخل کشور استفاده می کند.

سرکوب های خونین معترضان به نتایج انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران، محدودیت مقامات در کنترل و محدود کردن اینترنت را نشان داد. ایران تلاش کرد اینترنت را متوقف و محدود کند. ولی ویدئوی تکان دهنده ای مانند کشته شدن ندا آقاسلطان، نشان داد که چقدر اینترنت می تواند در شکستن حصارها موثر باشد.

برخی از سوراخ های مشکل دار اینترنت ایران، توسط کارشناسان ایرانی ترمیم شده است. یکی از شرکت های اینترنتی می گوید ایران در زمان سرکوب برخی از وب سایت ها را متوقف کرد ولی فقط به صورت موقتی و بدون این که جلوی ترافیک اطلاعات را بگیرد.

در جریان درگیری های پس از انتخابات جمهوری اسلامی، دولت به سرکوب آنلاین شهروندان ادامه داد. آقای خامنه ای در سال ۲۰۰۹ به نیروهای شبه نظامی بسیجی و سپاهی گفت: «الان جنگ نرم یک اولویت است و دشمن تلاش می کند در این حوزه، به جنگ فرهنگ و سنت های ما بیاید.»

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رهبری این جنگ را برعهده گرفته است. سپاه تمامی خدمات اینترنت در ایران را در اختیار دارد. پس از آن سپاه یک ارتش سایبری تشکیل داد که گفته شده از ۲۵۰ هزار هکر تشکیل شده است. این گروه به تازه گی اعلام کرد که حملات موفقی به سایت صدای آمریکا داشته است. ضمن این که این گروه در حال طراحی موتور جست وجویی به نام یا حق است که قرار است جانشین یاهو و یا گوگل شود.

* از: کریستوفر رادز (Christopher Rhoads) و فرناز فصیحی / در: وال استریت جورنال

منبع :ایران در جهان
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر