۱۳۹۰ آذر ۳۰, چهارشنبه

شورای همکاری خليج فارس خواستار توقف دخالت ايران در منطقه شد


سران کشورهای عضو شورای همکاری خليج فارس، با صدور بيانيه ای خواستار توقف آنچه که  آن را دخالت های ايران در امور داخلی خود خواندند، شدند. بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه ،اين بيانيه، ايران را به تلاش برای تحريک منازعات فرقه ای در منطقه  متهم کرده است.
کشورهای عرب حوزه خليج فارس، روز سه شنبه،  با اشاره تلويحی به «تهديدهای ايران» از دعوت عبد الله بن عبد العزيز پاشاه عربستان سعودی برای تشکيل يک «اتحاديه» استقبال کردند و از سوريه خواستند به شکلی فوری طرح اتحاديه عرب برای پايان دادن ماه ها خشونت اجرا کند.
اين تصميم ها در نشست سران کشورهای عربی حوزه خليج فارس در رياض پايتخت عربستان سعودی گرفته شده است. اين نشست نخستين گردهمايی سران کشورهای اين شورا پس از انقلاب های جهان عرب است. سران کشورهای عربی خليج فارس در بيانيه پايانی نشست خود متعهد شدند که همکاری های دفاعی و امنيتی خود را تقويت کنند.
در بيانيه پايانی نشست سران کشورهای که تلويزيون دولتی عربستان سعودی آن را پخش کرد، آمده است که رهبران با طرح پادشاه سعودی «برای گذر از مرحله همکاری به سوی اتحاد و تشکيل يک نهاد واحد برای تحقق برای شهروندان و دور کردن شر از آن ها و مقابله با چالش ها» موافقت کردند.



عبد الله بن عبد العزيز پادشاه عربستام سعودی دوشنبه گفت که امنيت کشورش و ديگر کشورها مورد هدف قرار گرفته است. خبرگزاری رويترز به نقل از تحليلگران نوشته است که اشاره پادشاه سعودی در اين جا به ايران است.
او از کشورهای عضو شورای همکاری خليج فارس خواست تا از مرحله همکاری به سوی اتحاد گام بردارند و يک نهاد واحد تشکيل دهند.
سخنان ملک عبد الله بن عبد العزيز بسيار مختصر بود و  مورد تشويق حاضران در سالن کنفرانس رقرار گرفت.
سران کشورهای عضو شورای همکاری خليج فارس نشست دو روزه خود را بعد از ظهر سه شنبه با تعهد به بررسی طرح پادشاه عربستان سعودی به پايان رسانند و قرار است نتيجه بررسی های خود را ابتدای ماه مارس آينده ارائه دهند. اما در خصوص گام های محدود و مشخص سخنی به ميان نياوردند.
تشکيل اتحاديه در ميثاقنامه تاسيس شورای همکاری خليج فارس در سال ۱۹۸۱ مورد تاکيد قرار گرفته است اما به دليل وضعيت منطقه ای تا کنون به صورت جدی به آن پرداخته نشد و کشورهای عضو تنها به شکلی غير رسمی درباره آن بحث کردند.
تا کنون پيشنهادهايی که برای ايجاد اتحاد گمرکی، واحد پولی مشترک و فرماندهی نظامی واحد ارائه داده شده، محقق نشده است. تنها يک گروه نظامی مشترک کوچک تشکيل داده اند که عملکردش را فوريه گذشته در جريان نا آرامی های بحرين نشان داد.
کشورهای عضو شورای همکاری خليج فارس پيشتر پيشنهاد داده بودند که مراکش و اردن، دو کشور پادشاهی عربی ديگر به اين شورا بپيوندند. تا کنون اما اعلامی ديگر در اين باره صادر نشده است.
پس از انقلاب های منطقه که تعادل قوا را در خاورميانه بر هم زد، تنش ها ميان ايران و عربستان سعودی اوج گرفت. پيشتر آمريکا ايران را متهم به توطئه برای ترور سفير سعودی در واشينگتن کرد. کشورهای عربی حوزه خليج فارس هم نگران برنامه اتمی ايران هستند.
سعود الفيصل وزير امور خارجه عربستان سعودی که کشورش نقش برجسته ای در شورای همکاری خليج فارس دارد در کنفرانسی خبری پس از جلسه اختتاميه نشست رياض ، گفت که دولت سوريه بايد فورا طرح اتحاديه عرب را اجرا کند.
برپايه اين طرح دولت سوريه متعهد شده نيروهای مسلح دولتی را از همه مناطق خارج کند و تمام دستگير شدگان حوادث اخير را آزاد کند.
وزير امور خارجه سعودی در پاسخ به سوالی درباره امضای پروتکل اعزام ناظران به سوريه گفت که نفس اين امضا ارزشی ندارد و در صورت خالص بودن نيت ها، بايد تعهدها اجرا شود.

رادیو فردا

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر