۱۳۹۰ اردیبهشت ۷, چهارشنبه

بانک مرکزی دست به دامن صرافی‌ها شد


نگراني كارشناسان از نابساماني بازار ارز و طلا؛
بانک مرکزي دست به دامن صرافي‌ها شد

روزنامه ابتکار: طي چند روز گذشته، بانک مرکزي از طريق شعب منتخب بانک ملي اقدام به عرضه حداکثر پنج سکه تمام در ازاي دريافت کارت ملي كرده، به‌طوري‌كه هر قطعه از اين سکه‌ها، با قيمت 409هزار تومان به‌دست متقاضيان رسيده است. اين در شرايطي است که روز دوشنبه، هر قطعه سکه تمام از سوي صرافي‌ها 422هزارتومان خريداري مي‌شد و 430هزار تومان به‌فروش مي‌رفت.
براين‌اساس، اگر يک فرد عادي پنج قطعه سکه خريداري کند و به صرافي بفروشد، در يک روز 65هزار تومان سود کرده است. البته با به گردش‌انداختن نقدينگي 2ميليون‌و45هزارتوماني. بدين ترتيب، اين معامله در يک روز /درصد سود دارد. حال اين ميزان سود به‌ازاي تعداد اعضاي يک خانوار قابل افزايش است.اما کارشناسان نگران اين امر هستند که با اشباع سود در بازار سکه، نقدينگي‌ها به‌سمت بازار ارز حرکت کند و اين معضل گريبان‌گير اين بازار شود. نكته شايان توجه اينكه در بازار غيررسمي ارز هم هر دلار امريکا، حداقل تومان فروخته شد. البته برخي صرافي‌ها هر دلار امريکا را تا تومان فروخته‌اند. قيمت هر دلار امريکا در پايان هفته جاري تومان بوده است.

اگر فعالان در صرافي‌ها اقدام به اين خريد و فروش کنند، به‌ازاي خريد و فروش هر قطعه سکه تمام 21هزارتومان سود مي‌کنند. يعني با معامله پنج سکه در يک روز، 105هزار تومان معادل /درصد سود کسب مي‌کنند. البته طي روزهاي گذشته، برخي رسانه‌ها از رواج اجاره کارت ملي مردم براي افزايش خريد سکه توسط سوداگران خبر داده بودند که درصورت صحت اين خبر، اين امکان وجود دارد که سود دلالي سکه ميان بانک‌ها و صرافي‌ها حداقل در هر روز دو برابر شود. تصور کنيد اگر يک فردي که در يک صرافي مشغول به‌کار است و عضو يک خانوار پنج‌نفره باشد، در يک روز مي‌تواند تا 525هزار تومان سود کند. البته اين سود با به جريان‌انداختن 10ميليون‌و225هزار تومان نقدينگي ممکن مي‌شود. با توجه به شرايط پيش‌آمده، بانک مرکزي از يک‌صد صرافي درخواست کرد که اقدام به عرضه سکه دولتي کنند؛ ولي با پاسخ منفي اکثر آن‌ها مواجه شد.
بانک مرکزي با هدف کنترل بازار سکه، با ارسال نمابري به يک‌صد صرافي، از آن‌ها خواست تا توافق کنند که يک‌هزار سکه تمام، يک‌هزار نيم‌سکه و يک‌هزار ربع سکه را به قيمت مصوب دولت عرضه کنند.اما تاکنون تنها حدود پانزده صرافي به اين پيشنهاد پاسخ مساعد داده‌اند؛ چراکه اکثر آن‌ها معتقدند درصورت پذيرش اين پيشنهاد، ديگر قادر به مبادله سکه به نرخ آزاد نخواهند بود. گذشته از اين سود، سوداگري سکه به‌شدت کاهش خواهد يافت... بر اين اساس هر قطعه سکه تمام طرح جديد که در بازار آزاد 430هزار تومان فروخته مي‌شود، نرخ مصوب بانک مرکزي 409هزارتومان است که از سوي شعب بانک ملي در ازاي دريافت کارت ملي و با محدوديت پنج قطعه فروخته مي‌شود.
ضمن اينکه تا روز دوشنبه، قيمت مصوب نيم‌سکه بهار آزادي 202هزارو500 تومان و هر قطعه ربع سکه هم 109هزارو500 تومان بوده است. اما در بازار آزاد، نيم‌سکه 214هزار تومان و ربع سکه 137هزار تومان به فروش مي‌رسد.
تداوم عرضه تا اطلاع ثانوي
دبيرکل بانک مرکزي نيز با بيان اينکه عرضه انواع سکه در بازار، از سوي بانک مرکزي تا زمان از بين‌رفتن قيمت‌هاي کاذب ادامه خواهد داشت، گفت: بانک مرکزي نياز سکه بازار را به‌طورکامل تأمين خواهد کرد.
محمود احمدي در گفت‌وگو با مهر، با بيان اينکه عرضه سکه‌ها در بازار، از سوي بانک مرکزي تا زمان از بين‌رفتن قيمت‌هاي کاذب ادامه خواهد داشت، افزود: عرضه سکه‌ها تا زمان کنترل کامل بازار ادامه مي‌يابد.دبيرکل بانک مرکزي با تأکيد بر اينکه بانک مرکزي از ذخاير عظيم و مناسبي برخوردار است، افزود: بانک مرکزي نيازهاي سکه بازار را به‌طورکامل تأمين خواهد کرد.وي هدف از عرضه وسيع سکه‌ها را کنترل و تنظيم بازار سکه بيان کرد و اظهار کرد: هم‌اکنون علاوه بر حراج سکه و شمش طلا در بانک کارگشايي، عرضه سکه‌ها در شعب بانکي نيز انجام مي‌شود.براين‌اساس با وجود حراج سکه‌ها و شمش طلا در بانک کارگشايي و عرضه وسيع سکه‌ها در شعب بانک‌ها، قيمت‌ها در بازار سکه همچنان حبابي و کاذب است.
بانک مرکزي نيز اعلام کرده که از فروش و عرضه شمش طلا در راستاي جلوگيري از نوسانات قيمتي به‌وجودآمده در بازار سکه و طلا طي روزهاي گذشته، در دو نوبت صبح و عصر، به‌صورت حراج حضوري صورت مي‌پذيرد. همچنين اعلام شد که حراج دونوبتي سکه و شمش طلا در محل بانک کارگشايي خواهد بود. اين در حالي است که فعالان بازار سکه بيان مي‌کنند که حراج شمش طلا منجر به کاهش نرخ سکه‌ها در بازار نخواهد شد.با توجه به وضعيت ايجادشده در بازار، يک فعال بازار طلا از ضرب و ورود سکه‌هاي تقلبي به بازار تهران در اثر افزايش غيرواقعي قيمت‌ها خبر داد.
اين فعال بازار طلا با بيان اين نکته که عرضه‌هاي خرد سکه از سوي بانک مرکزي و ايجاد حباب در بازار، سوءاستفاده‌گران و متقلبان را وارد ميدان کرده است، تأکيد کرد: تا پيش از افزايش غيرواقعي سکه‌ها در بازار، سکه‌هاي تقلبي تقريباً از بازارحذف شده بود؛ ولي با ايجاد حباب در بازار، دوباره اين سکه‌ها وارد بازار شده است.
بر گرفته از روزنامه ابتکار


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر