۱۳۹۰ آبان ۷, شنبه

مرکز اسناد حقوق بشر ایران گزارش مستند اعدام کردهای ایران توسط جمهوری اسلامی در مرداد و شهریور ۱۳۵۸ را منتشر کرده است



نیو هیون، کنتیکت –مرکز اسناد حقوق بشر ایران امروز گزارش مستند اعدام کردهای ایران توسط جمهوری اسلامی در مرداد و شهریور 1358 را منتشر کرد. این گزارش، «خاطرات تسخیر شده: اعدام کردها توسط جمهوری اسلامی در سال 1358»، از لینک زیر قابل دسترس است.
www.iranhrdc.org
کردهای ایران، همانند بسیاری از اقلیتهای قومی دیگر، از انقلاب 1357 ایران حمایت کردند، و به دنبال نوعی خودمختاری در جمهوری نوپای اسلامی بودند. بنابراین در مرداد 1358، تنها شش ماه بعد از بازگشت آیت الله روح الله خمینی به ایران، وی به نیروی نظامی و سپاه پاسداران تازه تاسیس شده فرمان داد تا کردها را درهم کوبیده و کنترل مناطق کردنشین در شمال غرب ایران را به دست بگیرند. نیروهای دولتی طی چند هفته دست به حملات خونینی زدند که طی آن شهرها را با توپخانه و تانک و نیز بمباران هوائی به محاصره درآوردند. تا اوایل شهریور آنها شهرهای اصلی را تحت کنترل درآورده بودند و مبارزان کرد (پیشمرگه‎ها) به کوهستانها گریخته و از آنجا به مبارزات چریکی خود ادامه می‎دادند.
اما خمینی تنها به اعزام ارتش و اعضاء پاسداران انقلاب به این نواحی اکتفا نکرد. او برای ایجاد هراس هر چه بیشتر، یار دیرین خود، آیت‎الله صادق خلخالی را هم به منظور اجرای محاکمات شتابزده و صدور فرمان اعدام این به اصطلاح شورشیان، اعزام داشت. خلخالی، تا آن هنگام به عنوان رئیس دادگاه تازه تأسیس انقلاب اسلامی، به دلیل اشتیاقش برای اجرای محاکمات شتابزده و صدور فرمانهای اعدام، از جمله فرمان اعدام شاه در تبعید، به «قاضی طناب دار» شهرت یافته بود.


در طول ماه‎های مرداد و شهریور، در حالیکه نیروهای دولتی کنترل شهرهای نواحی کردنشین را به دست می‎گرفتند، خلخالی و دستیارانش برای چندین هفته به محاکمه مردان، زنان، و پسرانی که بدون هیچگونه حکم جلب و یا اتهامی دستگیر شده بودند، پرداختند. او و دستیارانش به طور خلاصه از زندانیان سوالاتی می‎پرسیدند و سپس آنها را به جرائمی از قبیل «مفسد فی‎الارض و محارب با خدا و رسول خدا» محکوم نموده و بعد آنها را به جوخه‎های آتش می‎سپردند. تمام این مراحل معمولاً فقط یک روز و گاهی تنها چند ساعت به طول می‎انجامید. اگرچه تعداد کلی اعدام‎ها معلوم نیست، اما بر اساس آنچه در آن زمان گزارش شده، بالغ بر 80 تن در طول سه هفته اعدام شدند.
این گزارش صرفاً به شرح یک رویداد سبعانه از موارد متعددی که رژیم جمهوری اسلامی در نواحی کردنشین و نیز دیگر مناطق ایران مرتکب شده می‎پردازد. این نبردها و کشتارها در مناطق کرد ادامه یافت و عاقبت منتج به یک جنگ تمام عیار گردید که سالها ادامه یافت. ایرانیان کرد به علاوه دیگر اقلیت‎های قومی به کار برای حفظ حقوق سیاسی و فرهنگی خود ادامه دادند، و جمهوری اسلامی هم به دستگیری، شکنجه و حبس کردها ادامه داد.
گرچه این وقایع 30 سال پیش اتفاق افتاده اند، اما هنوز حائز اهمیت هستند چرا که مقدمه ای بر سرکوب مستمر و متمادی صدای اقلیتها توسط جمهوری اسلامی شدند. رژیم همچنان به نقض حقوق انسانی، سیاسی و فرهنگی کردها ادامه می دهد. استفاده از زبان کردی در نشر و آموزش و پرورش مورد توجه قرار نمی گیرد. دانشجویان و فعالان سیاسی و مدنی کرد مرتباً دستگیر، بازداشت و زندانی می شوند. گزارش شده است که در حال حاضر حداقل پانزده نفر از شهروندان کرد به جرائم سیاسی در انتظار اعدام توسط جمهوری اسلامی هستند.
مرکز اسناد حقوق بشر ایران موسسه‎ای غیر انتفاعی می‎باشد که در سال 1383 توسط گروهی از پژوهشگران، فعالان حقوق بشر و تاریخدانان تاسیس شد. کارمندان این مرکز، وکلا و پژوهشگران حقوق بشر می‎باشند که مسئول تهیه گزارشهای جامع و کامل از وضعیت حقوق بشر در ایران از زمان انقلاب تا کنون می‎باشد. هدف این مرکز تشویق گفتگوی آگاهانه بین محققین و عموم مردم در داخل و خارج از ایران می‎باشند. گزارشهای حقوق بشری و آرشیوی اسناد حقوق بشر این مرکز در پایگاه اطلاعاتی آن www.iranhrdc.orgبرای دسترسی و آموزش عموم موجود می‎باشند. ‎      

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر