تخریب آثار تاریخی در ایران موضوع جدیدی نیست این تخریبها آنچنان گسترده است که حتی دامن آثار باستانی که به ثبت ملی هم رسیده را هم میگیرد.
آژانس خبری مسیحیان ایران « محبت نیوز» - طی سالهای اخیر کم نبود آثار و بناهای تاریخی که یا به دستور مسئولان جمهوری اسلامی مورد تخریب قرار گرفته یا در سایه بی توجهیها و کمبود بودجه و عدم حفاظت از بین رفته اند. برخی صاحبنظران و فعالان حوزه میراث فرهنگی بر این باور هستند که مجموعه آثار باستانی قبل از اسلام، در سال های اخیر به گونه ای کم سابقه در خطر تخریب قرار گرفته اند.
چندی پیش روزنامه شرق نوشت، از سال ۱۳۸۲ تاکنون که قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید تا ابتدای سال ۱۳۹۰، دست کم ۴۰ اثر یا محوطه تاریخی ثبت ملی یا دارای ارزش ثبت، تخریب شده است. تخریب بنای کلیسای تاریخی و قبرستان مسیحیان تنها بخشی از بیمسئولیتی جمهوری اسلامی در قبال اماکن باستانی و هویت تاریخی ایران است.
در همین حال بر طبق منابع خبری كردستان گزارش میشود «کلیسای هفتوان که یکی از آثار کهن و قدیمی در روستای هفتوان از توابع شهر سلماس میباشد در آستانه نابودی قرار گرفته است.»
"روستای هفتوان" که یکی از روستاهای بخش مرکزی شهرستان سلماس میباشد در سه کیلومتری جنوب این شهر قرار گرفته و دارای آثار تاریخی فراوانی بوده که کلیسای هفتوان یکی از آثار شناخته شده در سطح این شهرستان و حتی ایران میباشد. این کلیسا که مربوط به اواخر دوران حکومت صفویها در ایران است در مورخه 19 اسفند 1380 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است اما علیرغم این نیز این کلیسا در وضعیت اسفباری قرار گرفته و خطر ریزش دیوارهای آن و نابودی کلیسا را تهدید مینماید.
بخشی از دیوارهای کلیسا بعلت رویش انواع گیاههای مختلف به شدت دچار فرسایش شده به گونه ایی که در بعضی نقاط موجب ایجاد ترک در دیوارهای آن شده است. سالنی قدیمی در محوطه کلیسا تنها چند پایه از آن باقی مانده است و پیشبینی میشود اگر این روال ادامه داشته باشد کلیسا در مدت کوتاهی دچار ریزش خواهد شد.همچنین این کلیسا دهها بار توسط افراد سودجو و یغماگر آثار باستانی مورد هجوم قرار گرفته و چندین بار محوطه کلیسا جهت پیدا کردن اشیا تاریخی و جواهرات کنده شده است که این امر خود سبب فرسایش خاک و در نتیجه ضربه خوردن دیوارهای کلیسا شده است.
این کلیسا پس از زلزله سال ۱۹۳۰ میلادی بازسازی شده است، به سدهی هشتم تا یازدهم میلادی میرسد. بنای کلیسا بر روی چهار ستون سنگی و از سنگهای آذرین تراشدار ساخته شده است. در حیاط این کلیسا نیز سنگ قبرهایی به زبان ارمنی و با نقوش مذهبی دیده میشود. از دیگر کلیساهای سلماس میتوان به سرنیق، سور، پکاچیک، درشک، گلزان، آخته خان، ملحم، قزلجه و مارقوریاقوس اشاره کرد.
- جمهوری اسلامی آثار مربوط به مسیحیان را نابود میکند
یکی از مسیحیان شهر سلماس در این رابطه میگوید: «جمهوری اسلامی عملن آثار مربوط به مسیحیان را نابود میکند و تنها نمونه "هفت وان" نیست! کلیسای روستای آشناک نیز توسط عدهای سودجو که از مسئولان رژیم هستند به چنین حال و روزی افتاده است و حتی وضع این کلیسا وخیمتر میباشد، اما چه کسی به این چیزها اهمیت میدهد؟ قانون مملکت اسلامی چیزی جز نابودی این آثار را در پی نخواهد داشت».پیش از این در شهریور ماه ۱۳۹۰ نیز تنها کلیسای تاریخی شهر کرمان که در لیست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده بود به دستور مسئولان جمهوری اسلامی و توسط افرادی ناشناس با لودر به جان بنای کلیسای تاریخی در این شهر افتادند و شبانه آن را تخریب کردند. این کلیسا در سال ۱۳۸۷ جز آثار ملی ثبت شده بود و میباید تحت حفاظت و مرمت قرار می گرفت اما به دلایل نامعلوم شبانه به وسیله ماشینهای سنگین کاملن تخریب شد.درست به فاصله چند ماه بعد در همان شهر كرمان گفته شده یک قبرستان تاریخی مسیحیان با بیش از ۲۰۰ سال قدمت بار دیگر در آن استان کاملن تخریب شد. مسیحیان كرمان هم ضمن اعتراض به این رویداد گفته اند این گورستان بدون كسب رضایت مالكان نابود شده است. این خبر نه تنها برای دوستداران و فعالان فرهنگی شوك بزرگی بود بلكه برای مسیحیان هم درد عمیقی را بهمراه داشت .گویا مسئولان جمهوری اسلامی پس از فشارها و بازداشت گسترده مسیحیان و بستن و ممنوعیت ورود نوكیشان مسیحی به كلیساها در ایران نتوانسته مانع از رشد و گسترش مسیحیت در بین مردم ایران شوند، این بار در تلاش هستند تا با نابودی آثار تاریخی مسیحیان ردپای ميراث مسيحيت در ایران را محو كنند
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر