۱۳۹۰ اردیبهشت ۲۸, چهارشنبه

جمهوری اسلامی در عراق هم بدنبال سرکوب مطبوعات است

article picture

مرکز نظارت برآزادی های مطبوعات عراق، نامۀ سفارت جمهوری اسلامی در عراق را به روزنامۀ الدستور بغداد، نقص قوانین عراق و مقررات بین المللی نامید. این مرکز، از این اقدام به عنوان یک رویۀ خطرناک یاد کرده است که آزادی بیان و نشر آزادانه مطالب در مطبوعات عراق را که قانون اساسی عراق آن را تضمین نموده است، مانع می گردد.


بنابر اعلام مرکز نظارت بر آزادی های مطبوعات، سفارت جمهوری اسلامی در عراق رویه قانونی و دیپلماتیک را که افراد، سازمان ها و کشورهای خارجی در صورت دریافت زیان از انتشار مطالب در مطبوعات دنبال می کنند، نقض نموده است.

گفتنی است که سفارت جمهوری اسلامی در بغداد، اخیرا نامه ای را مستقیماً به سردبیر این روزنامه که در بغداد منتشر می شود، ارسال نموده و در آن هیأت تحریریۀ این روزنامه را متهم به چاپ مطالب و عکس هایی کرده است که به نشر اکاذیب و اهانت نسبت به جمهوری اسلامی ایران می پردازند. مرکز نظارت بر آزادی های مطبوعات عراق با صدور بیانیه ای از سفارت ایران در بغداد خواسته است تا با رعایت قوانین و اصول دیپلماتیک شناخته شدۀ بین المللی برای انجام مکاتبات خود با مؤسسات مختلف عراقی از طریق وزارت امور خارجۀ عراق اقدام نماید.


این مرکز از ارسال مستقیم این نامه به سردبیر روزنامۀ الدستور و ایراد اتهاماتی به وی از سوی سفارت ایران، ابراز شگفتی و تعجب بسیار نموده است.

باسم الشیخ، سردبیر روزنامۀ الدستور درگفتگو با یکی از خبرنگاران ایران بریفینگ ، ارسال مستقیم نامه به این روزنامه توسط سفارت ایران در بغداد را نقض کلیۀ مقررات بین المللی دانست.


الشیخ با غیر قابل قبول خواندن چنین دخالتی در کار روزنامۀ الدستور، اظهار داشت که او در عراق کار می کند و نه در ایران تا سفارت ایران بتواند به طور مستقیم با وی مکاتبه نماید.

الشیخ همچنین اظهار داشت که نامۀ ارسال شده از سوی سفارت ایران حاوی مطالب تند و اعتراض آمیز نسبت به آگهی هایی بود که توسط این روزنامه و برخی دیگر از روزنامه های عراق انتشار یافته بود. وی همچنین اظهار داشت که این مطالب، به منظور عدم پذیرش مسئولیت های قانونی و اخلاقی، تحت عنوان آگهی یا خدمات مطبوعاتی انتشار یافته اند و منشور و مقررات مربوط به فعالیت های رسانه ای که تمام کشورهای جهان بر آن اتفاق نظر دارند نیز این امر را مجاز می داند.

گفتنی است که مطبوعات عراق معمولا مقالات و گزارش هایی را در خصوص دخالت ایران در امور داخلی عراق منتشر می نمایند. این امر پس از کشف سلاح های تازه ساخت ایران در عراق که در اختیار گروه ها و شبه نظامیان مسلح و قانونشکن حاضر در عراق قرار می گیرند، شکل پررنگ تری به خود گرفته است. گفتنی است که این سلاح ها در جریان اجرای عملیات نظامی که ظرف سه ماه گذشته توسط نیروهای امنیتی عراق در بغداد، بصره و العماره برضد گروه های مسلح به اجرا درآمده است، کشف شده اند.

مطبوعات عراق، حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در بغداد را به دلیل برگزاری نشست های مطبوعاتی و تماس مستقیم با مطبوعات به شدت مورد انتقاد قرار داده و این امر را دخالت در امور داخلی عراق می دانند. این امر تا جایی است که مثال الالوسی، یکی از نمایندگان مجلس عراق، ضمن اعلام اینکه او نماینده سپاه پاسداران است نه سفیر ایران خواستار اخراج سفیر ایران از عراق شده است. علت این امر نیز انتقادات علنی سفیر ایران در بغداد از اقدامات مدبرانه دولت عراق بر ضد افراد مسلح و قانونشکنان و همچنین برگزاری نشست های مطبوعاتی است که وی در جریان آنها مخالفت خود را با اجرای عملیات امنیتی که یکی از عوامل ثبات امنیتی کنونی در عراق به شمار می رود، اعلام نموده است. این در حالی است که این اقدامات قمی بدون در جریان قرار دادن دولت و وزارت امور خارجۀ عراق صورت می گیرد.

در همین حال، محمد مجید الشیخ، سفیر عراق در تهران، تأکید کرد: «هنگامی که من قصد دارم با هر کدام از وزرای ایرانی دیدار نمایم، اظهار می شود که باید این در خواست را از طریق وزارت امور خارجه ایران مطرح نمایم و فقط از این راه می توانم با آنان ملاقات داشته باشم. من به دیپلماسی ایران احترام می گذارم؛ چرا که در تمامی کشورها، وزارت امور خارجه مسیر طبیعی برای برقراری ارتباطات و تماس های سفیران به شمار می رود.»

وی همچنین افزود: «ایران نیز باید همین راه را در پیش گیرد. تا زمانی که سفیر به قوانین کشوری که در آن حاضر است احترام نگذارد، هرگز نخواهد توانست نقش بارزی را ایفا نماید. من هرگاه با مسئولان ایرانی سخن می گویم به آنها اظهار می دارم که سفیر ایران در عراق می تواند با هر کدام از مسئولان عراقی که بخواهد دیدار نماید؛ پس چرا شما این کار را با ما انجام نمی دهید؟ آنها نیز در جواب می گویند که این مقررات و قانون کشور ما است. من به قوانین ایران احترام می گذارم و پایبندی به این امر از وظایف یک سفیر است.»

اما چیزی که در عراق روی می دهد این است که سفیر ایران فراتر از مرزهای دیپلماسی عمل می کند. سفارت ایران در عراق، با نادیده گرفتن تمام اصول و موازین دیپلماسی و همچنین قوانین و پیمان های بین المللی، به گونه ای با سازمان ها و نهاد های عراق رفتار می نماید که گویا یک ارگان دولتی عراق است و در درک جایگاه حقیقی خود مبالغه می نماید.

پیش از این، منوچهر تسلیمی، مشاور رسانه ای سفارت ایران در بغداد، روزنامه الدستور را به دلیل انتشار چندین عکس از باغ های زیبا که زیر آن عبارت «از باغ های خود در برابر سازمان های اطلاعاتی ایران مراقبت کنید» نوشته شده بود، مورد اتهام قرار داده بود. وی با انتقاد از این عبارات، آنها را مطالب دروغی دانسته بود که هدف از آن خدشه دار نمودن روابط عراق و ایران است.

به نظر می رسد که اعمال فشار بر مطبوعات عراق، بعد جدیدی از دخالت های ایران در امور عراق به شمار می رود. چرا که ایران بازتاب مطبوعات مستقل را در پرده برداشتن از حقایقی که بیانگر اقدامات این کشور در جهت ایجاد ناامنی در عراق و دخالت آشکار حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در بغداد، در امور داخلی عراق می باشد، احساس نموده است. سفیر ایران در بغداد، در اظهارات مطبوعاتی خود، سیاست دولت عراق و همچنین فعالیت شوراهای بیداری را نیز مورد انتقاد قرار داده و نتایج مثبت اقدامات این شوراها را کمرنگ نموده است. بنابراین، این امر موضوع آیندۀ دخالت های ایران در عراق به شمار خواهد رفت.
ایران بریفینگ
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر