انتقاد رئیس بخش جهانی بیبیسی از حملات اخیر به بیبیسی فارسی
پیتر هاروکس، مدیر سرویس جهانی بی بی سی، از اقدامات دولت ایران علیه برنامه های بخش فارسی بی بی سی و نحوه برخورد با خانواده برخی از کارکنان این بخش انتقاد کرده است.
در این مطلب که با عنوان "خانواده های کارکنان بی بی سی در ایران ارعاب می شوند" در کلیک وبلاگ سردبیران بی بی سی انتشار یافته، آمده است:
در طول سال ها، بی بی سی به انتقاد مستمر مقامات ایرانی عادت کرده، در حالی که گاه ادعاهای دولت و رسانه های این کشور چنان مبالغه آمیز بوده است که ناگزیر به آنها توجهی نشان نداده و داوری را به مخاطبان خود در ایران و دیگر نقاط جهان واگذاشته ایم تا خود، اظهارات خشمگینانه آنان را نادیده بگیرند.
در عین حال، نمی توان برخورد مستقیم اخیر دولت ایران با بی بی سی را به سادگی نادیده گرفت. در این اواخر و به خصوص پس از پخش یک مستند تلویزیونی درباره آیت الله خامنه ای، رهبر ایران، ما شاهد آن بوده ایم که ارعاب و تهدید و تلاش برای اخلال در استقلال عمل ما به حدود جدیدی افزایش یافته است.
در هفته های اخیر، پارازیت اندازی ایران بر برنامه تلویزیون های فارسی زبان بین المللی، مانند بی بی سی و شبکه خبری صدای آمریکا، شدت گرفته و مانع از برخورداری مخاطبان ایرانی از بخشی مهم از اطلاع رسانی آزاد شده است.در همان حال، تنها طی یک هفته گذشته، صدها تن از بینندگان ما با ارسال ایمیل و با استفاده از شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک و توییتر با ما تماس گرفته و گفته اند که تا چه اندازه برای ما، به عنوان یک منبع خبری مستقل و قابل اطمینان، ارزش قائلند و از ما خواسته اند که روش های دیگری را برای پخش برنامه های تلویزیون بی بی سی فارسی بیابیم که در برابر پارازیت اندازی آسیب پذیر نباشد.
باید یادآور شد که ایران در اتحادیه بین المللی ارتباطات ITC وابسته به سازمان ملل متحد عضویت دارد و در نتیجه، از امضاکنندگان معاهدات بین المللی مختلفی است که هدف از تدوین آنها، تضمین دسترسی و بهره برداری همگان از مبادله آزادانه اخبار و اطلاعات بوده است.
بی بی سی و سایر سازمان های خبری بین المللی از دولت ها و نهادهای ناظر بین المللی خواسته اند که حداکثر فشار را بر دولت ایران وارد کنند تا به اقدامات خود در سانسور آشکار و بی ملاحظه اطلاعات پایان دهد.
هدف نوع دوم از برخورد مستقیم دولت ایران، مخاطبان بی بی سی نیستند، بلکه این نوع اقدامات کارکنان این سازمان را هدف قرار داده است. بسیاری از کارکنان ایرانی ما که در لندن زندگی می کنند به خاطر حملات دولت ایران به بی بی سی، از بازگشت به کشورشان بیم دارند و اگرچه این گروه از روزنامه نگاران خود از دسترس مستقیم دولت ایران خارج اند، اما اینک در معرض روش هایی پنهانی تر قرار گرفته اند.
ماموران دولت ایران (در ماه های اخیر) به بازداشت، بازجویی و ارعاب خویشاوندان کارکنان ایرانی بی بی سی دست زده اند و مطلع شده ایم که با خویشاوندان و دوستان ده تن از کارکنان ما در ایران چنین برخوردی صورت گرفته است.
در این راستا، گذرنامه هایی توقیف و خانه هایی تفتیش شده و افرادی هدف ارعاب و تهدید قرار گرفته اند و از خویشان کارکنان ما خواسته شده است که از کارکنان بی بی سی بخواهند از حضور در برنامه های تلویزیون بی بی سی فارسی خودداری کنند، به ایران بازگردند و یا به طور مخفیانه، اطلاعاتی را در مورد بی بی سی در اختیار ماموران دولت ایران قرار دهند.
در همین حال، شش مستندساز ایرانی که آثار آنان از تلویزیون بی بی سی فارسی پخش شده در داخل ایران بازداشت شده اند و اگرچه هرگز در استخدام بی بی سی نبوده یا به سفارش بی بی سی فیلمی نساخته اند، عملا بهای ارتباط غیر مستقیم خود با ما را می پردازند.
این برخوردها و تهدیداتی که علیه بی بی سی صورت گرفته با افزایش چشمگیری در تبلیغات و لفاظی های دولت ایران علیه بی بی سی همراه بوده و مقامات ایرانی ادعا کرده اند که کارکنان بی بی سی در استخدام سرویس اطلاعاتی بریتانیا - MI6 - هستند، بعضی از کارکنان بی بی سی را با ذکر نام به ارتکاب انواع جرایم، از جمله جرایم جنسی متهم ساخته اند و گفته اند که بی بی سی فارسی سازمان های تروریستی را به انجام حملات در ایران تشویق می کند.
اگرچه این ادعاها به وضوح بی اساس و باورنکردنی است، اما لحن خشونت آمیزی که به کار می گیرند باعث تشدید هراس کارکنان بی بی سی و اعضای خانواده و آشنایان آنان در ایران می شود. با توجه به آسیب پذیری این افراد، ما موضوع جلب توجه به این شکل از ارعاب را به دقت بررسی کرده ایم و اعلام می کنیم که کارکنانی که خانواده هایشان در معرض ارعاب و تهدید قرار گرفته اند از انتشار این بیانیه به طور کامل حمایت می کنند.
روزنامه نگاران ایرانی شاغل در بی بی سی با علم به اینکه فعالیت خبررسانی آنان ممکن است باعث برانگیختن خصومت دولتشان شود، این شغل را پذیرفته اند، اما خانواده های کارمندان ایرانی ما صرفا ناظرانی بی گناه هستند و قربانی کردن آنان اقدامی منزجر کننده است.
اهمیت این موضوع به مراتب از حدود فعالیت های بی بی سی فراتر می رود و چنین وضعیتی باید باعث نگرانی تمامی کسانی باشد که به ضرورت وجود رسانه های آزاد و بی طرف اعتقاد دارند.
بی بی سی از دولت ایران می خواهد که از اقدامات ماموران خود در این زمینه تبری جوید و از دولت بریتانیا و سایر کشورهای جهان درخواست می کند که به هرگونه اقدام لازمی دست بزنند تا مانع از اقدامات دولت ایران در راستای تضعیف رسانه های آزاد شوند. |
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر