تعطیلات تابستانی دانشگاهها همواره این امکان را در اختیار مسئولان آن قرار داده است تا در سکوت و بدون کمترین مزاحمتی، اقدامات و تغییرات دلبخواهی خویش را انجام دهند و بیشترین سود را از نبود دانشجویان ببرند. در دو سه ماه اخیر اتفاقات زیادی در دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین روی داده است که دانشجویان و اساتید آن با بازگشایی دانشگاه در مهرماه به یک باره با این تغییرات مواجه خواهند شد.
به گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در گذشته هر اقدامی که ماهیت آکادمیک دانشگاه را به چالش میکشید با واکنش فوری دانشجویان روبرو میشد؛ اما امروز و با اخراج و تعلیق فعالین دانشجویی و به محاق رفتن تشکلهای منتقد و مستقل، دانشگاه به عرصه یکه تازی نیروهای امنیتی تبدیل شده است.
در پی اعتراضات گسترده و مستمر دانشجویان دانشگاه بین المللی قزوین پس از انتخابات ریاست جمهوری دو سال پیش، برخوردهای بیسابقهای با فعالین دانشجویی آن صورت گرفت که منجر به صدور احکام انظباطی و قضایی سنگینی برای دانشجویان و اساتید این دانشگاه گشت. در پی این برخوردها تعداد زیادی از دانشجویان با احکام اخراج و تعلیق از ادامه تحصیل محروم شدند و هم اینک که دانشگاه از فعالین دانشجویی خالی شده است نوبت به اقدامات دیگری رسیده است تا دانشگاه همان چیزی شود که نیروهای امنیتی آرزویش را دارند. در اینجا گزارشی از آخرین شرایط حاکم بر این دانشگاه که از فعالترین دانشگاههای کشور پیش و پس از انتخابات خرداد ماه ۸۸ بوده است، آورده میشود.
تفکیک جنسیتی در دانشگاه
این گزارش می افزاید، مسولان دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین در تلاشی شبانه روز بر آنند تا در اسلامی کردن دانشگاهها گوی سبقت را از سایر دانشگاهها بربایند تا رضایت کامل نیروهای امنیتی حاکم بر دانشگاه و مسئولان وزارت علوم را به دست آورند. این دانشگاه از نخستین مراکز آموزش عالی است که طرح جدا سازی دختران و پسران در کلاسهای درسش به اجرا درآمد و بسیاری از کلاسهایش به صورت تک جنسیتی تشکیل شد. پیش از این نیز گزارشات متعددی حاکی از آن بود که حراست دانشگاه جدا سازی دختران و پسران را در تمامی محوطههای دانشگاه مثل بو فه و سلف و سایت دانشگاه به اجرا گذاشته است و هرگونه ارتباطی میان دختران و پسران دانشجو با برخوردهای انضباطی حراست و کمیته انضباطی مواجه میشود.
مشکل، دو تار مو و رنگ لباس ماست
مدت هاست که بحثهای گوناگونی در مورد نحوه پوشش دانشجویان آغاز شده است و از قرار هم اینک زمان آن رسیده تا آن بحثها شکلی عملی به خویش گیرند و اجرا شوند.
اخیرا آیین نامهای در این دانشگاه به تصویب رسیده است که در مورد ریزترین و جزئیترین موارد مربوط به پوشش دانشجویان تعیین تکلیف کرده است. هرچند در برخی دیگر از دانشگاهها نیز آیین نامههای جدیدی برای پوشش دانشجویان به تصویب رسیده است، اما هیچ دانشگاهی به اندازه دانشگاه قزوین تا این حد افراط نداشته است تا جایی که نمایندگان کمیسیون آموزش مجلس اصولگرایان نیز مخالفت صریح خویش را با این آیین نامه اعلام داشتهاند. مسولان دانشگاه قزوین کار را به جایی رساندهاند که به خود اجازه دادهاند که رنگ لباس دانشجویان را هم معین کنند و رنگهایی که مورد پسندشان است را جزو موارد مجاز این آیین نامه آوردهاند. طرفه آنکه در قاموس مسئولان دانشگاه بین المللی قزوین رنگی به نام سبز دیگر وجود ندارد و از مهر ماه ورود دانشجویانی که لباس سبز به تن داشته باشند ممنوع خواهد بود. همچنین آنها میخواهند با دانشجویانی که از عطر و ادکلن تحریک آمیز و تند استفاده میکنند برخوردکنند و مشخص نیست چه ملاکی برای تشخیص حساسیت آمیز بودن یک رایحه و عطر وجود دارد. از دیگر موارد این آیین نامه تعیین قانون در مورد اندازه پاشنههای کفش دختران و پسران (تا سقف ۵سانتیمتر مربع)، نوع جورابهای دانشجویان (زخیم)، قد خط ریش پسران (تا نرمه گوش) و اندازه مقنعه (تا زیر سینه دختران) است. موارد کامل این طرح کارشناسی در سایت این دانشگاه موجود است.
وضعیت نگران کننده ارسلان ابدی و تداوم حبس او
بنابر این گزارش، ارسلان ابدی دانشجوی این دانشگاه و از دستگیر شدگان حوادث عاشورای ۸۸، با گذشت ماهها همچنان در زندان اوین به سر میبرد و گزارشات حاکی از وخامت حال جسمی وی میباشد. بنا به آخرین اظهارات مادر این دانشجوی دربند، ارسلان با مشکلات حاد دهان و دندان روبرو است و دادستانی تهران و مسئلان زندان اوین از اعطای مرخصی پزشکی به وی امتناع میکنند. این دانشجو تا کنون و به علت وضعیت نامساعد تغذیه و بهداشت در زندان اوین، تعداد زیادی از دندانهای خویش را از دست داده است و از مشکلات مربوط به دهان و دندان رنج میبرد.
پلمپ دفتر انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه
پس از انحلال تشکل اسلامی دانشجویان اصلاح طلب این دانشگاه در سال ۸۸ و اخراج و تعلیق اعضای اصلی آن، و همچنین با انحلال شورای صنفی دانشجویان این دانشگاه، حال نوبت به انجمن مدرسین است تا دفتر تشکل خویش را از دست دهد. همچنین گزارشها حاکی از آن است که در این ایام برخوردهای تازهای نیز با برخی از اساتید این دانشگاه صورت پذیرفته است. در روزهای گذشته دفتر انجمن مدرسین این دانشگاه هم پلمپ شد تا دیگر هیچ تشکل و نهاد نه تنها منتقد که حتی مستقلی هم در این دانشگاه وجود نداشته باشد. با این اوصاف از مهرماه جاری ۴ تشکل بسیج دانشجویی و اساتید، انجمن اسلامی (طیف شیراز)، جامعه اسلامی وهیئت محبین اهل بیت در فضایی کاملا رقابتی و با نشاط، به برگزاری برنامههای ارزشی و اصولی خواهند پرداخت. در ترم گذشته تمامی برنامههایی که توسط این تشکلهای هم سو برگزار گردید با سالنهای کاملا خالی و عدم استقبال دانشجویان روبرو گشت، این در حالی است که تمامی برنامههای تشکل اصلاح طلب این دانشگاه در زمان فعالیتش با استقبال پر شور دانشجویان مواجه میشد؛ بیشک حضور مهدی کروبی در دانشگاه قزوین و استقبال غیر قابل وصف دانشجویان از او درروزهای پیش از انتخابات، و نیز بیرون کردن رسایی و سردار افشار از سالنهای سخنرانی این دانشگاه در روزهای پس از انتخابات هیچگاه از یاد مسئولین این دانشگاه نخواهند رفت. شاید همین خاطرات آزاردهنده است که آنان را واداشته این گونه به حذف هر کسی یا چیزی که نشانی از آن روزها داشته باشد دست زنند.
تایید احکام انضباطی دانشجویان و بیتفاوتی نماینده اصلاح طلب قزوین
در ماههای اخیر احکام انضباطی بسیاری از دانشجویان این دانشگاه توسط وزارت علوم نیز تایید گشت و از این رو برخی از آنان از ادامه تحصیل بازماندند. در این میان عملکرد قدرت الله علیخانی نماینده اصلاح طلب استان قزوین و عضو فراکسیون اقلیت مجلس قابل تامل است، چرا که وی حتی حاضر نشده است درخواست دانشجویان محروم از تحصیل این دانشگاه برای یک ملاقات ساده جهت شنیدن مشکلات آنان را بپذیرد.
تغییر و تحول در حراست دانشگاه
دانشجویان این دانشگاه به گزارشگر هرانا گفتند: در نبود تشکلها و انجمنهای منتقد و مستقل در دانشگاه قزوین و در شرایطی که هیچ گونه نظارتی بر عملکرد مسئولین دانشگاه وجود ندارد، جریاناتی در درون مدیریت دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین شکل گرفتهاند که امروز به چیزی بیش از مدیریت دانشگاه میاندیشند و و از طریق ارتباطاتی که با سایر نهادهای استان قزوین برقرار ساختهاند به فعالیتهای اقتصادی از طریق رانت روی آوردهاند. ماجرای «زانتیا» یی که در سال تحصیلی گذشته از طریق یک مناقصه به همسر سرپرست این دانشگاه واگذار شد تا مدتها زبانزد محافل گوناگون در شهر قزوین بود و در حالی که همگان فکر میکردند به واسطه این افتضاح سرپرست دانشگاه از سمت خود عزل خواهد شد، وزارت علوم حکم ریاست وی را صادر نمود تا ثابت کند که سخت به دنبال اسلامی کردن فضای دانشگاه هاست. شکل گیری همین جریانات در درون یک سیستم دانشگاهی و عدم شفافیت در مدیریت دانشگاهی که به واسطه عنوان «بین المللی»اش سالانه بودجه هنگفتی نیز دریافت میکند، موجب به وجود آمدن اختلافاتی در میان بدنه مدیریتی دانشگاه شده است. پس از انتخابات ۸۸، ماهها بر سر مدیریت دانشگاه کشمکشها ی زیادی میان مسئولین فعلی، نهادهای امنیتی و وزارت علوم وجود داشت و همچنین از انتخابات به این سو؛ دانشگاه قزوین ۳ رئیس حراست به خود دیده است که این تغییرات نشان دهندهٔ فضای حاکم بر آن دانشگاه است. اولین تغییر در سیستم حراست دانشگاه با آمدن فردی به نام علوی در ماههای پس از انتخابات و با هدف خاموش کردن صدای اعتراضات دانشجویی صورت گرفت، اما در همین تابستان و در حالی که شرایط دانشگاه پس از مدتها به حالتی عادی برگشته بود، علوی نیز از سمت خود برکنار شد و شخصی دیگر جایگزین وی شده است. به نظر میرسد پس از سرکوب اعتراضات دانشجویی حال نوبت به آبادانی دانشگاه از طریق فعالیتهای اقتصادی رسیده است.
هرانا
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر