۱۳۹۰ بهمن ۲۶, چهارشنبه

رژیم خودش را تحریم کرد، صدور نفت ایران به شش کشور اروپایی قطع شد

article picture

جمهوری اسلامی صدور نفت خام خود را به ۶ کشور اروپائی قطع کرد. این اقدام در واکنش به تحریم‌های تازه و اخراج ایران از شبکه ارتباطات میان‌بانکی جهان (سویفت) صورت گرفت. سویف ۸۰۰ بانک معتبر جهان را پوشش می‌دهد.
شبکه ‌تلویزیونی پرس تی‌وی نیمروز چهارشنبه (۱۵ فوریه/ ۲۶ بهمن) اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران صدور نفت به شش کشور اروپائی را قطع کرده است. برپایه این‌‌گزارش، هلند، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، یونان و پرتغال کشورهائی هستند که صدور نفت به آن‌ها تحریم شده است.


ساعاتی پیش از انتشار خبر قطع صدور نفت، خبرگزاری‌های داخلی ایران از احضار سفیران شش کشور اروپائی خبر داده بودند. خبرگزاری ایسنا نوشت که سفیران اسپانیا، ایتالیا و فرانسه، پیش از ظهر چهارشنبه به وزارت‌خارجه فراخوانده شدند. سفیران پرتغال، یونان و هلند نیز برای بعدازظهر احضار شده‌اند.
رستم قاسمی وزیر نفت جمهوری اسلامی روز شنبه گذشته از احتمال قطع نفت به برخی کشورهای اروپائی خبر داده بود. اما این تصمیم ساعاتی پس از انتشار خبر اخراج ایران از "شبکه جهانی ارتباطات میان بانکی" (سویفت) اعلام شد.
به‌گزارش خبرگزاری‌آلمان، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا تصمیم گرفته‌اند ایران را از سویفت اخراج کنند. این اقدام، در کنار مشکلاتی که برای جمهوری اسلامی فراهم می‌کند، می‌تواند سبب افزایش بهای نفت شود. با این‌همه، آمریکا و اروپا ظاهرا مصمم هستند که برای وادار ساختن تهران به تجدیدنظر در برنامه اتمی خود، دست به این کار بزنند.
اخراج ایران از شبکه بانکی سویفت که بیش از ۸۰۰ بانک معتبر جهان را در بر می‌گیرد، دادوستدهای بین‌المللی جمهوری اسلامی را دشوارتر از آنچه هست می‌کند.
احتمال گران شدن نفت‌خام
خبر رایزنی برای اخراج ایران از شبکه جهانی ارتباطات میان بانکی جهانی، یک روز پس از آن منتشر شد که مقامات ایرانی از غنی‌سازی ۲۰ درصدی میله‌های سوخت هسته‌ای در مرکز فردو خبر دادند. غرب این اقدام را تحریکی تازه تلقی کرد. پیش‌تر اعلام شده بود که در مرکز فردو تنها کارهای پژوهشی انجام می‌شود.
به‌گزارش خبرگزاری آلمان، دلیل اقدام مشترک آمریکا و اروپا برای اخراج ایران از شبکه سویفت آن است که دو طرف معتقدند تحریم‌های تاکنونی در وادار ساختن جمهوری اسلامی به تجدیدنظر در برنامه اتمی به‌اندازه کافی موثر نبوده است. اما دنیس‌روس مشاور پیشین باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا به روزنامه هاآرتص گفته است که اثرات این تحریم‌ها به تدریج آشکار می‌شوند.
چین از ایران تخفیف می‌خواهد
به گفته دنیس‌روس، تحریم‌نفت ایران سبب شده که جمهوری خلق چین میزان خرید نفت خود را از ایران کاهش دهد و خواستار تخفیف در قیمت آن شود. وی که در رسانه‌های غربی "کارشناس‌خاورمیانه" معرفی می‌شود، افزوده است:«ارزش پول ایران ظرف ۶ هفته گذشته به نصف رسیده است. دولت‌هائی که با چنین روندی روبرو می‌شوند، معمولا با مشکل روبرو هستند.»
برپایه اظهارات مشاور پیشین باراک اوباما، فشارهای آمریکا و اتحادیه اروپا تا همین حالا چنان موثر بوده است که سبب شود رهبران جمهوری اسلامی به ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای تمایل نشان دهند.
همزمان با اظهارات دنیس روس، سیلوان شالوم قائم مقام نخست‌وزیر اسرائيل پس از دیدار با بان‌کی‌مون دبیرکل سازمان ملل متحد مدعی شد که ایران در اندیشه تجدید حیات امپراطوری پارس، تغییر رژیم‌های منطقه و تبدیل شدن به بزرگترین قدرت منطقه‌ای است. این موقعیت باید از طریق دسترسی به بمب‌اتمی نصیب جمهوری اسلامی شود.
قائم مقام نخست‌وزیر اسرائيل افزود:«اگر جمهوری اسلامی بتواند رژیم‌های منطقه را تغییر دهد و به بمب‌اتمی دسترسی پیدا کند، به یکی از ابرقدرت‌های جهانی تبدیل خواهد شد.»
ساعاتی پس از اعلام خبر رایزنی آمریکا و اتحادیه اروپا برای اخراج جمهوری اسلامی از شبکه جهانی ارتباطات بین‌بانکی، وزارت‌خارجه جمهوری اسلامی سفیران شش کشور اروپائی را احضار کرد. به‌گزارش ایسنا، هدف از احضار سفیران اروپائی، اعتراض ایران به گسترش تحریم‌ها بوده است.
تمایل تهران به دوستی با فرانسه
برپایه گزارش ایسنا، برنارد فوشه سفیر فرانسه پس از دیدار با حسن تاجیک مدیرکل اروپای غربی وزارت خارجه به خبرنگاران گفت:«مقامات رسمی ایران پیامی را در ارتباط با تحریم‌های اتحادیه اروپا برای دولت فرانسه داشتند. در این پیام اعلام شده که اتحادیه اروپا علیه ایران روش درستی را اتخاذ نکرده و جمهوری اسلامی آمادگی دارد درباره موضوعات اصلی مذاکره کند.»
سفیر فرانسه، بدون اشاره به قطع صدور نفت ایران به شش کشور اروپائی، افزود:«مقامات رسمی ایرانی پیام داده‌اند که مایلند روابط میان ایران و فرانسه در سطح خوب، مستمر و بازرگانی باقی بماند.» برنارد فوشه در پاسخ به یکی از خبرنگاران تاکید کرد که خطر حمله نظامی به ایران به صورت جدی وجود دارد. وی گفت که ما مایلیم پیش از مطرح شدن گزینه نظامی مذاکرات میان طرفین برقرار شود.
دویچه وله

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر