۱۳۹۰ آبان ۱۳, جمعه

7 کشته در یک هفته؛ گزارش هفتگی نقض حقوق بشر در کردستان


ساسان امجدی
1390.07.30 لغایت 1390.08.06

 
 
شلیک مستقیم نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران به سوری کاسبکاران کرد و کشتار آنها در ماههای گذشته شدت بیشتری به خود گرفته است. به طوری که تنها در یک هفته گذشته دست کم 7 نفر جان خود را از دست داده و عدەایی نیز زخمی شدەاند.
اعدام یک زندانی در زندان ارومیه، ادامه اعتصاب غذای یک زندانی عادی، تداوم بازداشت ها و صدور احکام زندان برای فعالان سیاسی از جمله موارد مربوط به نقض حقوق بشر در کردستان طی یک هفته گذشته بود که در این گزارش به آنها اشاره شده است.
 
مناطق مرزی، محلی برای کشتار کاسبکاران
 
در اولین تیراندازی نیروهای نظامی جمهوری اسلامی به سوی شهروندان غیرنظامی، یکی از اهالی کردستان ترکیه که به منظور ملاقات اقوام خود قصد داشت از طریق گردنه "خلیل" وارد روستای "راژان" شود، توسط نظامیان مستقر در پاسگاه منطقه هدف شلیک گلوله قرار گرفته و در دم جان سپرد.
این فرد اهل روستای "کاتونه" از توابع شمدینان واقع در استان حکاری ترکیه بوده و پس از کشته شدن، جنازه وی به مردم روستای راژان تحویل داده شده است.[1]
شامگاه روز دوشنبه(2 آبان) نیز یک خودرو که از منطقه "سرسول" به سمت "زەلی" در حرک بود، از سوی نیروهای سپاه پاسداران هدف تیراندازی قرار گرفته و در نفر از سرنشینان آن بر اثر واژگون شدن خودرو، جان خود را از دست دادند.
 
"توفیق حاجی مصطفی" و "سلیم عزیزی"، هویت کشتەشدگان این حادثه است که خودرو آنها به ظن قاچاق کالا مورد حمله نیروهای سپاه پاسداران قرار گرفته بود.
سال گذشته نیز، برادرسلیم عزیزی به نام مصطفی عزیزی در حادثەایی مشابه، از سوی ماموران ایرانی مورد تیراندازی قرار گرفته و کشته شد.[2]
روز چهارشنبه چهارم آبان ماه نیز، شمار دیگری از کاسبکاران در یکی از مناطق مرزی سردشت در کمین نیروهای سپاه پاسداران قرار گرفته و از سوی این نیروها به رگبار بسته شدند.
در نتیجه این تیر اندازی ها، سه نفر از کاسبکاران به اسامی "سلیم احمدی"، "سلیمان محمدی" و "فرزاد کریمی"، کشته شدند.
این افراد همگی از اهالی شهرستان سردشت بودەاند.[3
در همین روز در منطقه مرزی "دوله بی" از توابع مریوان، نیروی انتظامی کاسبکار دیگری به نام "زانیار" اهل مریوان را مورد اصابت گلوله قرار داده و نامبرده جان خود را از دست داد.[4]
بنا به گزارش های  NNS ROJ، در ابتدای سال 2011 میلادی تا کنون حدود 50 کاسبکار بر اثر تیراندازی این نیروها جان خود را از دست دادەاند.
زندانیان عادی: اعدام، اعتصاب
 
بامداد روز سه شنبه سوم آبان ماه، یک زندانی محبوس در زندان ارومیه به اتهام حمل و نگهداری مواد مخدر به دار آویخته شد. 
این فرد که صلاح.ع نام داشت، بعداز ظهر روز دو شنبه به قرنطینه زندان مرکزی ارومیه منتقل شد و روز بعد در محوطه زندان مرکزی این شهر اعدام شد.[5]
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر، امروز با اشاره به اعدام قاچاقچیان مواد مخدر صنعتی، از اشد مجازات در ملاء عام برای عوامل و تولید کنندگان مواد مخدر صنعتی خبر داده بود. وی در این باره از "همکاری خوب" دستگاه قضایی و سرعت عمل و شدت عمل در برخورد با تهیەکنندگان و عوامل تولید و توزیع این مواد خبر داده بود.
یک زندانی عادی محبوس در زندان سنندج که از تاریخ 26 مهر ماه در اعتصاب غذا به سر می برد، همچنان در اعتصاب به سر می برد.
حسام منبری که در اعتراض به پروندهایی که بر علیه وی تشکیل شده دست به اعتصاب غذا زده، از بیماری آسم رنج می برد و به 8 سال زندان محکوم شده است. 
برادر این زندانی کرد در گفتگو با آژانس مکریان ضمن تایید خبر ادامه اعتصاب غذای آقای حسامی از وضعیت وخیم جسمانی ایشان خبر داده و گفته است: " در این مدت مسئولین زندان چند بار با وی ملاقات نموده اند و خواستار پایان دادن به اعتصاب غذای حسام شده اند اما نامبرده اعلام نموده تا رسیدن به خواسته اش که رسيدگي مجدد به پرونده می باشد به اعتصاب ادامه خواهد داد. " [6]

بازداشت و صدور حکم زندان
در هفته گذشته، یک جوان دیواندرەایی به نام "امیر ربیعی" بازداشت و به زندان منتقل شد.
وی که به اتهام همکاری با یکی از احزاب اپوزسیون کرد بازداشت شده بود، به یک سال زندان محکوم شده و هم اکنون دوران محکومیت خود را سپری می کند.[7]
با گذشت دو ماه از بازداشت یک فعال کرد به نام " منصور زردویی " تاکنون هیچ اطلاعی از وضعیت وی به دست نیامده است.
منصور زردویی ، اهل روستای "الک" از توابع شهرستان کامیاران در تاریخ ششم شهریور ماه امسال به همراه فرد دیگری به نام "حسین یوسفی"و به اتهام همکاری با یکی از احزاب کرد بازداشت شدند.
حسین یوسفی که در دادگاه بدوی به یک سال و نیم زندان تعزیری و 5 سال حبس تعلیقی محکوم شده بود با تودیع وثیقه و به صورت موقت از زندان آزاد گردید.[8]
عصر روز دوشنبه دوم آبان ماه یکی از اهالی روستای "کولسه علیا" از توابع شهرستان سردشت به نام "طاها" بازداشت شد. وی که از سوی ماموران نیروی انتظامی دستگیر شده بود، به مکان نامعلومی منتقل شده و از وضعیت و محل نگهداری او اطلاعی در دست نیست.
همچنین در حین بازداشت این شهروند سردشتی، نیروهای انتظامی ایران خودروی شخصی وی را توقیف نمودند.[9]
در هفته گذشته سه فعال سیاسی به زندان محکوم شدند و جلسه دادگاهی ده تن دیگر در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج برگزار شد.
سه تن از فعالان سیاسی کرد به اسامی ناصر جعفری، ابراهیم کچانلو و شفیق دالایی به اتهام همکاری با احزاب اپوزسیون کرد به تحمل زندان محکوم شدند.  
ناصر جعفری، اهل خوی به اتهام همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام به یک سال حبس و ابراهیم کچانلو اهل خوی و شفیق دالایی میلان اهلو ماکو نیز به اتهامی مشابه هر کدام به تحمل شش ماه زندان محکوم شدند.
حكم این افراد از سوی دادگاه انقلاب آذربایجان غربی صادر شده و هم اکنون در زندان مرکزی ارومیه دوران محکومیت خود را سپری می کنند.[10]
صبح روز شنبه 30 مهر ماه نیز، جلسه رسیدگی به اتهامات ده نفر از فعالان مدنی و سیاسی کرد در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج برگزار شد.
اسامی این فراد فواد زندی، اقبال محمدرضایی، مهرداد امین وزیری، بختیار صمدی، فاروق گویلیان، صدیق گویلیان، آرمان گویلی، هوشیار سعیدی و خالد خداکرمی و رستم زندی می باشد.
اتهام های منتسب به این افراد فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق حضور در مراسم سالـروز تشکیل یکی از گروههای مخالف در کوه آبیــدر عنوان شده است.
وکیل نه تن از این متهمان، ضمن رد اتهام وارده خواستار تبرئه آنان گردید.[11]
در همین حال هفت نفر از فعالان کارگری اهل شهرستان اشنویه که به همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام متهم شده بودند، از سوی شعبه 4 دادگاه تجدید نظر انقلاب ارومیه تبرئه شدند.
رحمان ابراهیم زاده، عباس هاشم پور، رحمان تنها، فتاح سلیمانی، حسین پیروتی، عیسی ابراهیم زاده و  صمد احمد‌پور که در اسفند‌ماه 88 دستگیر شده بودند، مدت 12 روز را در بازداشتگاه سپاه پاسداران در شهرستان ارومیه به سر برده بودند و پس از آن، هر کدام با سپردن وثیقەهای 10 میلیون تومانی از زندان آزاد شدند.
اولین جلسه دادگاهی این افراد در تاریخ 10 مرداد 1389 در دادگاه انقلاب ارومیه برگزار شد و اتهاماتی همچون همکاری با احزاب مخالف نظام و عضویت در کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری به آنها نسبت داده شد.[12]
 
منابع مورد استفاده در این گزارش
 
[11]،[10]،[6]،[5]: آژانس مکریان
[9]،[8]،[1]: کردپا(آژانس خبر رسانی کرد)
[4]،[3]: پایگاه اطلاع رسانی نوروز تی وی
[2]: روزنامه رووداو نت، جاپ کردستان عراق
[7]: کردستان میدیا
[12]: کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر