پاسارگاد در تیررس یک شهرک صنعتی
پاسارگاد یکی از مجموعههای ثبتشدهی ایران در فهرست میراث جهانی است که همواره به دلایل مختلف از جمله بحثهای مرمتی، در حوزهی میراث فرهنگی مورد توجه بوده است. موضوع جدیدی که برخی دوستداران میراث فرهنگی را نگران کرده، ساخت یک شهرک صنعتی در نزدیکی این محوطهی جهانی است.
ایسنا:چندی پیش تعدادی از دوستداران میراث فرهنگی از ساخت یک شهرک صنعتی خبر دادند که به حریم درجهی دو پاسارگاد بسیار نزدیک است. گویا قرار بود این شهرک در حریم درجهی سه محوطه ساخته شود که با جابهجایی ۵۰۰ متری، مکان فعلی آن به پاسارگاد آسیبهای منظری وارد میکند. ساخت این شهرک علاوه بر مخدوش کردن منظر بصری، آلودگیهای دیگری را نیز ممکن است برای پاسارگاد ایجاد کند که این موارد سبب نگرانی دوستداران میراث فرهنگی و البته تعجب آنها بهدلیل اجازه دادن مسؤولان میراث فرهنگی استان و پایگاه میراث جهانی پاسارگاد برای ساخت این شهرک شده است.
دربارهی این موضوع، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس با اشاره به اینکه قرارداد ساخت این شهرک در دورهی مدیر پیشین اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان بسته شده است، بیان کرد: برای ساخت این شهرک که مصوبهی استان را نیز دارد، تکه زمینی در نظر گرفته شده و مکانیابی لازم صورت گرفته بود؛ ولی مسؤولان شهرک با توجه به مسائلی که برای آنها پیش آمد، زمین مجاور آن را برای ساخت در نظر گرفتند.
فریدون فعالی با اشاره به اینکه این مسأله به استانداری اعلام شده است، به خبرنگار ایسنا گفت: گلایهی ما این است که چرا منطقهی مشخصشده تغییر کرد و چرا برای تغییر آن با مسؤولان میراث فرهنگی هماهنگی نشده و موضوع به آنها اعلام نشده است؟
در اینباره، عبدالرضا نصیری ـ معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس ـ نیز با تأکید بر اینکه مکان فعلی برای ساخت شهرک صنعتی از نظر ما قابل قبول نیست، اظهار کرد: ابتدا برای ساخت این شهرک سه مکان را که همه در حریم درجهی سه پاسارگاد بودند پیشنهاد کردیم و سازندگان شهرک نیز اولویت ما را امضا و با آن موافقت کردند. در واقع، مکانی که پیشنهاد کرده بودیم از نظر موقعیت توپوگرافی در منطقهی پایینی بود که از نظر بصری، آسیب کمتری به پاسارگاد وارد میکرد، ولی آنها بدون دادن اطلاع به سازمان میراث فرهنگی جایی را انتخاب کردند که در بلندی است و جزو هیچکدام از آن سه گزینهی پیشنهادی نیست.
نصیری بیان کرد: محل جدید با وجود آنکه در حریم درجهی سه پاسارگاد قرار دارد، ولی به حریم درجهی دو نزدیک شده است. البته حریم درجهی سه، محدودهی بزرگی است و تلاش میشود تا جایی که ممکن است آسیبهای منظری پاسارگاد کم شود.
او گفت: انجام بازدیدهای میدانی، نشان از این داشت که ادارهی میراث فرهنگی قصد همکاری برای ایجاد شهرک را داشته است، ولی وقتی آنها جای دیگری را برمیگزینند هم به ادارهی میراث فرهنگی و هم به امضای خود بیاحترامی کردهاند.
وی افزود: دربارهی این مسأله نامهای به استانداری فارس فرستاده شده تا در این راستا اقدام کنند، زیرا این مسأله موافق نظر سازمان میراث فرهنگی نیست. البته در اینباره هنوز پاسخی دریافت نشده است.
این در حالی است که برخی دوستداران میراث فرهنگی بهطور کلی ساخته شدن چنین شهرکی را در حریم پاسارگاد غیرفانونی میدانند و از عملکرد مسؤولان میراث فرهنگی برای دادن اجازهی ساخت شهرک، آن هم در حریم این اثر جهانی متعجب هستند. |
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر